"Deci treba da dopustimo da sa osam godina izaberu kog pola žele da budu"

Transrodna manekenka Munro Bergdorf koja je i savetnica britanskih Laburista tvrdi da deca već sa osam godina treba da izaberu kog pola žele da budu. Kako kaže, to će im najbolje pružiti priliku da budu ono što su u svojoj suštini.

Nedelja, 04.03.2018.

20:26

Izvor: Super žena

Foto: Thinkstock

Podeli:

Munro polazi od sebe i kaže da bi joj život bio mnogo bolji da je imala tu mogućnost.

"Ako postavljate barijere, onemogućavate ljudima da budu ono što jesu. Vlast treba da uloži više novca u službe za transrodnu decu i decu koja se ne vide među polovima", rekla je i objasnila da se ona zalaže za to da nije neophodna lekarska procena pri odluci o promeni pola.

Ona kaže da je u mladosti bila vrlo destruktivna i sklona povređivanju.

"Deca se ozleđuju jer žele da promene pol, ne znaju kako to da urade, a ne znaju ni ko bi im u tome pomogao", rekla je Bergdorf za "Daily Mail".

Ona je, inače, prva transrodna osoba kojoj je "L'Oreal" ponudio saradnju.

Munro je poznati aktivista i model.

Odrasla je u porodici srednje klase. Majka joj je Engleskinj, a otac Jamajčanin.

Svoje detinjstvo opisuje kao vrlo mučno, jer je kao dečak oduvek znala da je drugačija od svojih vršnjaka.

Vrlo rano je počela da se šminka i nosi štikle, a kao tinejdžer za sebe kaže da je "bila potpuno luda". Nosila je upadljivu odeću, frizuru i na različite načine je skretala pažnju na sebe.

Sa 24 godine počela je proces promene pola.

"Trpela sam uvrede, poniženja i bila sam žrtva predrasuda. Odrasti za mene je bilo izuzetno traumatično", kaže ova manekenka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.