Ovaj začin oslobodiće vas zavisnosti od slatkiša

Cimet je jedan od onih začina koji možemo da tretiramo kao čarobni. Lekovit je i smatra se za pravi zimski začin. Asocira ne neodoljive pite, kuvana vina, a zapravo je prijatelj vitke linije. Zato je početak proleća pravo vreme da ga što više uvrstite u svoju ishranu.

Četvrtak, 22.03.2018.

08:17

Izvor: B92

Ovaj začin oslobodiće vas zavisnosti od slatkiša
Foto:Thinkstockphotos

Podeli:

Dijabetes

Cimet reguliše metabolizam tako da poboljšava osetljivost na hormon insulin koji je odgovoran za transport šećera iz krvi u ćelije. Snižava šećer u krvi, značajno poboljšava apsorpciju glukoze, ali deluje sporije nego insulin i tako pomaže i u prevenciji dijabetesa tipa 2.

Energija

Cimet podiže nivo energije. Dodajte prstohvat u jutarnju kafu, pahuljice, smuti, čaj ili ga pospite po tostu namazanom s medom.

Rak

Istraživanjima je dokazano da štiti od raka, smanjujući rast tumorskih ćelija.

Foto: Thinkstock

Mršavljenje

Istraživanja su pokazala da je cimet bolji izbor za ubrzavanje metabolizma od čilija jer ima prihvatljiviji ukus. Unosite ga dnevno jednu do dve kašičice i primetićete razliku i to bez mnogo truda.

Zubi

Ovaj začin može da ublaži infekciju zuba. Pomešajte malo cimeta i meda pa nanesite direktno na zub koji vas boli. Držite 10 minuta i isperite ili jednostavno progutajte.

Za bolji san

Zagrte mleko, dodajte štapić cimeta, poklopite i pustite da stoji 10 minuta. Popijte barem sat vremena pre spavanja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare