Razlog za zamrzavanje jajnih ćelija nije onaj na koji se najčešće mislilo

Žene se odlučuju na zamrzavanje jajanih ćelija zbog "nedostatka stabilnih partnera" pokazali su rezultati novog istraživanja.

Četvrtak, 12.07.2018.

21:20

Izvor: The Independent

Razlog za zamrzavanje jajnih ćelija nije onaj na koji se najčešće mislilo
Thinkstock

Podeli:

Iako se do sada govorilo da se na takav korak odlučuju pošto su karijeru i školovanje stavile na prvo mesto, ispred zasnivanja porodice, istina ipak leži u tome da žele sigurnu i stabilnu vezu.

Zbog toga pribegavaju zamrzavaju jajnih ćelija, jer u budućnosti žele da se ostvare kao majke. Primarna motivacija za to im je nedostatak odgovornog partnera.

Tim antropologa sa Univerziteta Jejl sproveo je istraživanje na tu temu, čiji rezultati su predstavljeni u Evropskom društvu za reprodukciju i embriologiju, piše Independent.

"U medicinskoj literaturi i medijskim izveštajima o zamrzavanju jajnih ćelija obično se sugeriše da se ta metoda koristi da bi se odložilo rađanje među ženama koje žele da se školuju i da 'jure' karijeru. Naše istraživanje, međutim, sugeriše da je primarna motivacija za to nedostatak stabilnog partnera", izjavila je glavna autorka istraživanja doktorka Marsija Inhorn.

Inhorn i njen tim su sakupili podatke iz intervjua sa 150 žena koje su odabrale da zamrznu jajne ćelije iz društvenih razloga, za razliku od onih koje nemaju drugih zdravstvenih mogućnosti za začeće. Naučnici su intervjuisali žene iz SAD i Izraela.

Čak 85 odsto žena koje su posetile klinike nisu bile u romantičnim vezama, u tom trenutku, a preostalih 15 odsto su imale nestabilne partnere koji ili nisu želeli decu ili su održavali paralelne veze sa više partnera. Kada su naučnici analizirali njihove odgovore o motivaciji za zamrzavanje jajašaca pokazalo se da je karijera bila najređi odgovor.

"Većina žena se već ostvarila, završila svoje obrazovanje i ispunila ciljeve u karijeri, ali pred kraj svojih tridesetih nisu pronašle dugotrajnu vezu sa stabilnim partnerom. Zato su posegle za opcijom zamrzavanja jajnih ćelija", objasnila je Inhorn.

Što su žene mlađe u trenutku zamrzavanja jajnih ćelija, to je veća verovatnoća da će moći da začnu. Većina stručnjaka predlaže da se tretman oplodnje obavi pre 35. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare