Očistite efikasno garnituru - i od kože i od mebla

Garnitura u dnevnoj sobi centralno je mesto u svakom domu gde se svakodnevno okuplja porodica, pa je čistoća ovog komada nameštaja pitanje opšte higijene kuće i članova porodice. Vrsta materijala ili presvlaka kojom je sedeća garnitura presvučena ključna je za udobnost, estetski doživljaj, ali i za njeno održavanje. Održavanje nameštaja za sedenje zapravo i nije zahtevan posao, ukoliko mu se ispravno i redovno pristupi i ukoliko koristite odgovarajuća sredstva, zavisno od materijala.

Utorak, 31.07.2018.

10:45

Izvor: novosti.rs

Očistite efikasno garnituru - i od kože i od mebla
Foto:Thinkstockphotos

Podeli:

Za presvlačenje garnitura koriste se različite vrste tkanina od mikrofibera, kože i veštačkih materijala, poput skaja. Najvažnije je da materijal bude kvalitetan i trajan, ugodan pri dodiru i da se jednostavno održava, a pored toga da nije preosetljiv na sunčeve zrake.

Kožne garniture

Kada kupujete kožnu garnituru najpre morate voditi računa o pravilima koje preporučuju proizvođači nameštaja. Koža kao materijal za nameštaj za sedenje najčešće odlikuje visoka otpornost na spoljašnje uticaje, poput vlage, gužvanja, rastezanja, a relativno je otporna na ogrebotine.

Ukoliko niste ljubitelji hemijskih sredstava, namenjenih isključivo za održavanje kožnih garnitura, za njeno održavanje možete koristiti veoma blaga sredstva koja stvaraju bogatu penu. Pena ima moć da otopi sve prljavštine sa kože, pa ćete kružnim pokretima vlažnom krpom uz pomoće pene uspeti da uklonite sve površinske fleke.

Kod više zaprljanih delova preporučuje se posebna pažnja, kako grubim sunđerom ili krpom, uz jači pritisak i intenzivnije trljanje ne biste skinuli gornji sloj kože. Tako se pre pristupanja uklanjanju ovih fleka preporučuje da na skrivenom mestu garniture isprobate koliko je koža postojana.

Na tržištima su dostupne i vlažne maramice namenjene garniturama od glatke kože i laneno ulje, koje se preporučuje za redovno održavanje. Koža nakon upotrebe maramica postaje sjajna, ali se prilično kliza. Nikako se ne preporučuje korišćenje jakih sredstava, kakav je amonijak, koji može trajno da ošteti kožu.

Garniture od mebla

Udobnost i toplina koju pružaju garniture od mebla kao negativnu stranu nose obavezu redovnog održavanja, kako biste izbegli skupa dubinska pranja.

Mogućnost održavanja mebl štofova na garniturama svodi se na svlačenje materijala sa elemenata i pranje na maksimalno 30 stepeni. Osim toga, čišćenje i održavanje može biti u vidu takozvanog suvog pranja ili usisavanja posebnim usisivačem za mebl štofove. Suvo pranje zapravo podrazumeva upotrebu kesice sode bikarbone i malo tople vode koju možeti naneti na krpu i lagano trljati.

Mana nameštaja presvučenog mebl štofom je to što naročito u domaćinstvima sa puno članova veoma kratko mogu da opstanu, svaka fleka na većini mebla se veoma teško skida ili je potpuno nemoguće ukloniti ih, a ukoliko se ne održavaju pravilno i redovno, poprimiće sve neprijatne mirise.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare