Super žena i "Pčelica" poklanjaju knjigu "Na Rogu Afrike"

Portal "Super žena" i B92 poklanjaju dve knjige u izdanju kuće "Pčelica". Nagradu će osvojiti najbrži koji pošalju ime, prezime, adresu i broj telefona na mejl superzena@b92.net.

Utorak, 09.10.2018.

11:45

Izvor: B92

Super žena i

Podeli:

Putopisna proza je u novije vreme gotovo potpuno zanemarena. Objavljivanjem knjige Na Rogu Afrike Izdavačka kuća Pčelica pokušava da vrati interesovanje za ovaj žanr i da kod mladih razvije ljubav prema putovanju, otkrivanju i učenju o drugim kulturama. Zanimljivo je da su autorke ove knjige majka i ćerka – Lidija Nikolić, pisac za decu i profesor književnosti, i njena ćerka Ana Novaković, po obrazovanju analitičar životne sredine i turizmolog, a kako sama za sebe kaže, po stilu života avanturista.

Ovaj krajnje neobični putopis u stvari je hibridni žanr sastavljen od pisama, mejlova, blogova i informativnih tekstova enciklopedijskog karaktera. Svi tekstovi nastali su tokom i nakon stručne prakse Ane Novaković u Etipiji, a u okviru UNESCO projekta Osnivanja rezervata na jezeru Tana. Bogat materijal je upotpunjen originalnim i jedinstvenim fotografijama koje su nastale tokom tog Projekta.

Tematski, stilski i dizajnerski ova knjiga već na prvi pogled privlači pažnju i izdvaja se posebnošću koja se retko može sresti u srpskim knjižarama i biliotekama, ali i onim svetskim. Međutim, tek nakon čitanja ovog putopisa ostajemo zadivljeni njegovom informativnošću, iskrenošću i emotivnošću, koje možda nismo ni očekivali u jednoj ovakvoj knjizi. Ana Novaković je uspela da svoj doživljaj Afrike, a pre svega Etiopije, u kojoj je najduže i boravila, prenese kroz svoje tekstove, a Lidija Nikolić nam je dala sve one informacije o Etiopiji, ali i drugim temama koje su neophodne kao vanliterarni dodaci za razumevanje osnovnog teksta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare