Najbolja hrana za ljude koji mnogo sede

Ukoliko zbog posla dobar deo dana provodite u kancelariji, sigurno ste svesni da dugotrajno sedenje ostavlja nezdrave posledice na vaše telo.

Sreda, 31.10.2018.

17:00

Izvor: zenskimagazin.rs

Najbolja hrana za ljude koji mnogo sede
foto: Thinkstock

Podeli:

Tokom dugog sedenja, pojačava se osećaj gladi, raste nivo šećera u krvi, ali i krvni pritisak. Sve to može da se reši odgovarajućom hranom.

Ananas

Pored banana, ananas je jedan od najpopularnijih tropskih plodova. U njemu su skrivene mnoge vitalne supstance. Pre svega bromelain, enzim koji ubrzava metabolizam i deluje inflamatorno. Pored toga, jedan deo ananasa pokriva celokupnu dnevnu potrebu za vitaminom C, što će dodatno ojačati vaš imunološki sistem.

Kako jesti ananas: sa piletinom i karijem, u jutarnjem jogurtu ili u mešavini sa bananama ili mangom.

Maslinovo ulje

Maslinovo ulje je veoma zdravo jer smanjuje zapaljenske procese u telu i smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Kako da ga koristite: uz salatu, za pečenje ribe ili povrća.

Kurkuma

Osim intenzivne narandžaste boje, kurkuma ima sjajan efekat na celo telo. Ovaj začin, između ostalog, leči zapaljenja u telu i štiti od Alchajmerove bolesti. Naučnici su otkrili da sa ovim korenom možete zameniti najviše sat sporta. Svakog dana trebalo bi da pojedete bar malo kurkume ukoliko dugo sedite na poslu i ne bavite se sportom redovno.

Kako jesti kurkumu: uz palačinke, sa pirinčem i povrćem ili u kolačima.

Jagodičasto voće

Možete odabrati jagode, ribizle, borovnice: male vitaminske bombe redovnom upotrebom smanjuju zapaljenske procese u telu, zahvaljujući flavonoidima koje sadrže. Pored toga, ovo voće je odlično za varenje, jačanje odbrambenih mehanizama tela i za ubrzavanje metabolizma.

Avokado

Ova biljka ima najveći procenat masti, ali ga ne treba brisati iz menija. Njegove nezasićene masne kiseline percipiraju mišićne ćelije kao zdrave i one se bore protiv masti oko abdomena.

Kako jesti avokado: začinjen solju i biberom, možete ga napuniti rastopljenom tamnom čokoladom ili uživati u salati.

Masna riba

Losos ili jegulja - ove ribe sadrže masne omega 3 kiseline koje telo ne može samo da proizvede. Esencijalne masti su važne za mnoge procese: na primer, za metabolizam i protiv zapaljenja.

Kako ih jesti: u sosu od paradajza ili na roštilju.

Orašasti plodovi

Orasi takođe sadrže masne omega 3 kiseline, a bademi sadrže dosta antioksidantnog vitamina E. Prema trenutnim studijama, dovoljno je 60 grama badema dnevno da se zaštitite od dijabetesa i kardiovaskularnih bolesti.

Kako jesti bademe: kao jutarnji musli, slane.

Beli luk

Beli luk reguliše nivo šećera i masti u krvi. Pored toga, podstiče varenje, olakšava upalu i trombozu. Da biste osetili efekat, svakodnevno morate jesti jedan češanj. Neprijatan dah se može ukloniti čašom mleka ili žvakaćom gumom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare