Ovako narušavate vezu sa partnerom a da toga niste ni svesni

Mnogi potcenjuju uticaj anksioznosti izazvane poslom, a pokazalo se da samo očekivanje da stalno budemo dostupni povećava stres i to ne samo kod zaposlenog, već i kod njegovog partnera i dece.

Nedelja, 04.11.2018.

15:20

Izvor: novosti.rs

Ovako narušavate vezu sa partnerom a da toga niste ni svesni
foto: Thinkstock

Podeli:

Ako nosite posao kući, ne samo da rizikujete da budete napetiji, nego i ugrožavate vezu i odnos sa ukućanima, pokazuje studija tehničkog univerziteta Virdžinija. Možda mislite da to što ćete proveriti mejl ili potrošiti dva minuta da na neki hitni dopis odgovorite nema nikakvog uticaja na vezu, ali grešite.

Ispitanici su potcenjivali uticaj anksioznosti izazvane poslom, a pokazalo se da samo očekivanje da stalno budemo dostupni povećava stres i to ne samo kod zaposlenog, već i kod njegovog partnera i dece.

Ono što je počelo kao privilegija za zaposlene tako se pretvorilo u suštu suprotnost. Fleksibilni rad trebalo je da donese veću autonomiju, slobodu zaposlenog, a doneo je suprotno, natovario mu na vrat više obaveza i ugrozio mu zdravlje.

Čak i kad to poslodavac ne traži izričito od radnika, njemu je nekad teško da se uzdrži od odgovaranja na mejl koji posmatra kao hitan. Zato psiholozi savetuju poslodavcima da reše problem tako što će na primer na mejl poslat nakon radnog vremena uvesti automatski odgovor da je zaposleni van kancelarije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare