Da li je detoksikacija stvarna potreba ili moda: Ovo je prava istina

Svi smo mi rođeni s najvećim i najboljim detoksikacijskim sistemom, te nam dodatna detoksikacija nije potrebna, tvrde stručnjaci.

Ponedeljak, 11.02.2019.

14:27

Izvor: Avaz.ba

Da li je detoksikacija stvarna potreba ili moda: Ovo je prava istina
foto: Thinkstock

Podeli:

Neke tvrdnje o "detoksikaciji" organizma mogu da zvuče sjajno, poput bolje energije, bolje probave i čišćenja organizma, ali je zapravo mit da vašem telu treba detoksikacija.

"Svu navodnu detoksikaciju već odrađuju vaša jetra, bubrezi, koža, pluća i creva. Detoks-dijete su marketinški mitovi, a ne prehrambena stvarnost", tvrde stručnjaci iz Britanske asocijacije dijetetičara.

"Jedini ultimativni način života koji vam je potreban je kombinovanje zdrave, uravnotežene ishrane s vežbanjem i odbacivanje štetnih navika kao što je pušenje", kaže nutricionista Ketrin Kolins.

Zato, ako poželite da podstaknete detoksikaciju sve što vam je potrebno jeste zdrava, uravnotežena ishrana, koja se može podeliti u pet glavnih grupa.

Prema engleskom vodiču za zdravlje "Eatwell", većina onoga što jedemo treba da sadrži voće i povrće, te skrobne ugljene hidrate, dok proteini i mlečni proizvodi treba da se konzumiraju u umerenim količinama. Takođe, preporučuje se da većina masti u ishrani bude nezasićena, piše "Gardijan" (The Guardian).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare