Evo koliko da viđate drugarice da biste imale zdravo srce

Ukoliko se ne viđate često sa drugaricama, promenićete mišljenje kad pročitate rezultate novog istraživanja.

Subota, 16.02.2019.

10:05

Izvor: Super žena

Evo koliko da viđate drugarice da biste imale zdravo srce
Foto: konradbak / depositphotos

Podeli:

Naučnici sa Oksforda ustanovili su da žene treba da provode vreme sa drugaricama bar dva puta nedeljno, jer tako popravljaju opšte zdravstveno stanje.

Robin Dunar, psiholog i autor istraživanja, otkrio je za The Vancouver Sun da je opšte zdravstveno stanje žene mnogo bolje kada se druži sa prijateljicama bar dva puta u sedam dana i pritom popije pivo ili trača.

“Takve stvari podstiču žene na socijalizaciju, druženje uz piće i smeh. Zdravstvene prednosti su brži oporavak od bolesti, jači imunološki sistem, smanjenje anksioznosti i povećanje velikodušnosti, zbog čega se žene osećaju mnogo bolje”, izjavio je Dunar.

Naučnici su u ovom istraživanju došli do podatka da samo dve od pet žena jednom nedeljno izlaze sa drugaricama na večeru, ali puno ređe kada imaju porodicu. Takođe, žene u proseku posvećuju malo vremena za negovanje prijateljskih odnosa.

*ALT

Istraživanje je pokazalo da žene najbolje komuniciraju kroz smeh, šaleći se i prepričavajući situacije koje ih nasmejavaju. Međutim, važno je i kolika je grupa u pitanju, smeh u manjim grupama je verovatniji nego u većim pa je preporuka sastajati se sa najviše tri drugarice.

“Žene možda čak i više od muškaraca moraju da održavaju prijateljske veze. To povećava nivo serotonina i oksitocina”, smatra psiholog Alisa Rubi Baš, a njenu tezu potvrđuje i novo istraživanje.

“Održavanje tih veza postaje još važnije kako starimo. Postajemo zaposleniji, imamo sve veću odgovornost, a prijatelji su nam potrebni da ne budemo usamljeni”, dodaje Baš.

Žene imaju vrlo stresne živote i ponekad se osećaju krivim kad napuštaju porodicu da bi otišle na pića sa drugaricama. Međutim, važno je pronaći vreme za sebe, jer tako izlazite iz rutine i opuštate se. Smeh je najbolji lijek, a ovo istraživanje to je i dokazalo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.