Rušimo mitove: Zašto Srpkinje u porođajnoj sali ne žele svoje muževe?

Danas je postalo potpuno uobičajeno da muškarci prisustvuju rađanju svoje dece, ali postoje oprečna mišljenja kada se govori o tome da li je mesto muškarca u porođajnoj sali ili pak izvan nje.

Petak, 22.02.2019.

09:31

Izvor: super zena

Rušimo mitove: Zašto Srpkinje u porođajnoj sali ne žele svoje muževe?
foto: AndreyBezuglov/depositphotos.com

Podeli:

Priredila: Bojana Krstić

Mnoge buduće majke odlučno žele da muževi budu uz njih tokom porođaja, dok su druge protiv toga, jer ne bi želele da ih muškarci vide u tom stanju, jer bi na taj način možda izgubili strast i požudu u braku ili vezi.

Portal Super žena nedavno je sproveo anketu na pitanje: "Da li muškarci treba da budu na porođaju ili ne?“, a u ispitivanju je učestvovalo više od 7.000 čitalaca.

Na kraju, rezultati su pokazali da muškima ipak nije mesto u porođajnoj sali i to je smatralo čak njih 3.889, dok je njih 3.272 smatralo da treba da prisustvuju porođaju.

*ALT

Neka istraživanja pokazuju da se raspao veliki broj brakova u kojima je muškarac prisustvovao porođaju, a drugi bi rekli da treba da prisustvuju kako bi videli kroz šta su sve njihove supruge prošle kako bi ih više cenili kasnije.

U ovoj raspravi neophodna nam je reč stručnjaka, pa smo na ovu temu razgovarali sa prim. dr Aleksandrom Kostić, specijalistom ginekologije, akušerstva i endokrinologije, koja je za Super ženu otkrila svoje viđenje stvari.

"Da li će muškarac biti sa ženom na porođaju je stvar njihovog dogovora, zajednička odluka", kaže ona.

Mnogi smatraju da muškarac može da utiče loše po porodilju, ali doktorka smatra da njegovo prisustvo ne može biti kontraproduktivno.

"Ukoliko oboje žele da muškarac bude na porođaju, to ne može biti kontraproduktivno. Naprotiv, porođaj će proteći u mnogo opuštenijoj atmosferi“, smatra doktorka.

Na pitanje otkuda trend u Srbiji da sve više muškaraca prisustvuje porođaju, doktorka odgovara:

"Mnogo godina unazad postoji trend rušenja mitova o muškarcima koji samo treba da brinu o materijalnoj egzistenciji svoje porodice. U prošlosti je u našoj sredini bila sramota da muškarac bude nežan prema partnerki i prema deci, da ih mazi i pokaže ljubav. To se, srećom, promenilo, uloge među partnerima nisu više podeljene na samo muške i samo ženske. Time je muškarcima data privilegija da budu deo života svoje dece od prvog trenutka dolaska na svet".

*ALT

Mnoge žene u Srbiji kao glavni razlog prisustva muža na porođaju navode bolji tretman bolničkog osoblja prema porodilji.

"Niko od osoblja na akušerskom odeljenju ne želi da naudi ženi da bi prisustvo muškarca to sprečilo. Naprotiv, babice i doktori su tu da olakšaju dolazak bebe na svet i da reaguju ukoliko nastanu neke komplikacije na tom putu. Muškarac je tu da se žena oseća voljenom, podržanom, a samim tim i sigurnije. Bolovi su manji, a osećaj sreće kada se beba rodi, je mnogostruko veći u prisustvu muškarca", smatra doktorka.

Neke žene izričito odbijaju prisustvo muškarca na porođaju, jer se plaše da ih nakon toga njihovi muževi neće gledati istim očima. Ipak, ne bi trebalo tako da se osećaju.

"Tokom porođaja, muškarac ne posmatra ženu kao seksualni objekat, već su oni tu, zajedno, u najvažnijem momentu u životu, da podele radost rađanja svoga deteta. Žena koja se porađa je muškarcu emotivno na najvišem mogućem nivou, donosi na svet njegovo potomstvo, za većinu osoba smisao njihovog života i postojanja“, zaključila je dr Aleksandra Kostić.

Trećina muškaraca kaje se zbog prisustvovanja porođaju svojih žena

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.