"Ukinuti porez na poizvode za 'one dane'"

Kalifornijski guverner Gavin Njusom i njegova žena Dženifer Sibil Njusom nedavno su otkrili plan predloga za ukidanje poreza na tampone i pelene.

Utorak, 14.05.2019.

12:05

Izvor: Super žena

Foto: KateNovikova / depositphotos

Podeli:

Predlog se odnosi i na ukidanje korišćenja prihoda od legalne prodaje marihuane, a sve za proširenje programa zaštite dece.

„Guverner i ja smo ponosni roditelji četvoro male dece i ovi problemi su nam poznati. U Kaliforniji se borimo za budućnost u kojoj će naše kćerke biti jednake sa našim sinovima. Za budućnost u kojoj će svaki roditelj imati podršku koja mu je potrebna da deci pruži najbolju moguću porodicu“, izjavila je Sibil, a prenosi Asošiejted pres ( Associated Press News).

Predlozi su deo revizije državnog budžeta koju Njusom predstavlja, a objašnjava na koji način želi da potroši više od 200 milijardi dolara novca od poreza.

Ukidanje poreza na pelene i tampone eliminisalo bi do 55 miliona dolara. 134 miliona dolara želi da potroši na proširenje programa brige o deci, od čega bi 80 miliona stiglo od poreza na legalnu prodaju marihuane.

Time bi deca do šeste godine dobijala hiljadu dolara „poreznog kredita“, a produžio bi i plaćeni roditeljski raspust sa šest na osam nedelja.

Kristina Garsija iz demokratske partije kaže da je predlog eliminacije poreza na menstrualne potrepštine jednak stvaranju „menstrualne jednakosti“ što znači da žene ne bi trebalo da plaćaju porez na proizvode koje moraju kupovati zbog biologije.

„Predlog se temelji na ideji 'rodno neutralnog poreza i koda koji predstavlja naše vrednosti'“, rekla je.

Njusom priznaje da mu je bilo neprijatno da priča o „ženskim proizvodima“ ali da je važno da muškarci razumeju problem.

Deklarisao se kao „ponosni feminista“ naglašavajući da se mnogo toga mora promeniti u kulturi kućnih poslova i brige, koja uveliko pada na žene.

„Neverovatno je koliko su neki muškarci gluvi oko ove teme i naše politike prema njoj“, dodao je.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare