Dobra vest! Ova aktivnost smanjuje obim struka

Dojenje beba je jedan od najlepših, ujedno i najzahtevnijih delova majčinstva, ali su njegove prednosti višestruke, kako za novorođenče, tako i za majke.

Sreda, 12.06.2019.

12:44

Izvor: yumama

Dobra vest! Ova aktivnost smanjuje obim struka
Foto: AllaSerebrina/Depositphotos.com

Podeli:

Naime, najnovija istraživanja pokazala su kako dojenje ima veze sa obimom struka kod majke.

U istraživanju zvanom "Ishodi trudnoće i zdravlje u zajednici" Univerziteta u Pitsburgu i Državnog univerziteta “Mičigen” učestvovalo je 700 žena.

Naučnici su pratili majke u periodu od 7 do 15 godina nakon porođaja.

Rezultati koji su objavljeni u časopisu “Žurnal ženskog zdravlja”, pokazali su da su majke koje su dojile više od 6 meseci imale struk za gotovo 4 centimetra tanji u poređenju sa strukom onih majki koje su prestale da doje nakon šest meseci ili čak i ranije.

Osim toga, majke koje su duže dojile imale su i manji obim kukova.

Naučnici su uzeli u obzir godine života, rasu ili etničku pripadnost, komplikacije u trudnoći, socijalno-ekonomski status i razne faktore zdravog načina života.

Postporođajna proizvodnja mleka za dojenje zahteva od majke da potroši gotovo 500 dodatnih kilo-kalorija dnevno, navodi se u istraživanju.

Stručnjaci su otkrili i da su majke koje su dojile svoje bebe imale manji indeks telesne mase i krvni pritisak.

Naime, uži struk znači i manji rizik za srčana oboljenja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare