"To je malo, cilj je daleko veći broj!": U Kini od ukidanja zabrane rođeno preko 5 miliona beba

Nakon što je ukinuta "politika jednog deteta" u Kini, rođeno je 5,4 miliona beba u prvih 18 meseci.

Četvrtak, 22.08.2019.

15:56

Izvor: Super žena

Foto: Depositphotos/06photo

Podeli:

Sa populacijom od blizu jedne milijarde, Kina je odlučila da ukine kontroverznu zabranu iz 1979. godine. Zvaničnici su istakli da je ova zabrana dovela do toga da se spreči rađanje 400 miliona beba, kao i dozvoljavanje selektivnih abortusa u korist dečaka.

Zbog straha da će sve veća starost nacije odraziti na njihovu ekonomiju i rast, zvaničnici su usvojili naredbu o rađanju drugog deteta. Iako je broj 5,4 miliona veliki, daleko je od 20 miliona, koliko je cilj da se rodi beba za godinu dana. Stručnjaci ističu da će čak i 20 miliona novorođenih beba imati tek blagi uticaj na digotrajni razvoj demografije Kine, piše Dejli mejl Smatraju da će se radna snaga smanjiti u narednih 30 godina.

Da se nastavilo sa politikom jednog deteta, cela nacija bi bila starija od 65 godina u 2050. godini. Porast broja penzionera i opadanje radne snage ugrozilo je kinesku ekonomiju. Ova politika se pre svega odnosi na 90 miliona žena u Kini koje su u reproduktivnim godinama i već imaju jedno dete. Veliki je rizik od trudnoća starijih žena koje će ukoliko ostanu trudne imati visokorizične trudnoće.

Za ovo vreme, bio je veliki broj onih koje su rodile prvo dete, ali je za 59 odsto porastao broj trudnoća kod žena starijih od 35 godina. Primećeno je i da je porastao broj carskih rezova kod parova koji prvi put postaju roditelji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare