Pojavu strija je moguće sprečiti, a ako ih imate, ovo je jedini način da ih se rešite

Strije nisu problem samo ženama, već ih imaju i muškarci.

Petak, 30.08.2019.

09:44

Izvor: Super žena

Pojavu strija je moguće sprečiti, a ako ih imate, ovo je jedini način da ih se rešite
Foto: Depositphotos/PhanuwatNandee

Podeli:

Gubitak kilograma može da vam poveća samopouzdanje i smanji rizik od dijabetesa, ali skidanjem kilograma mogu se pojaviti i strije.

Strije se javljaju kada ljudi naglo gube ili dobijaju na težini. U suštini su ožiljak, trag koji se javlja kada su kolagen i elastin, dva proteina koji su važni za zdravlje kože, oštećeni. Postepeni gubitak kilograma smanjuje šanse da imate strije i najbolje je gubiti oko jedan odsto telesne mase nedeljno, piše Mens Health. To pomaže da zadržite mišiće, izgubite na težini i smanjite rizik od strija.

Bodibilderi koji dižu velike terete i grade mišiće isto imaju strije iz istog razloga. Javljaju se na stomaku, grudima, rukama, kukovima i zadnjici. Javljaju se kao ružičasti tragovi jer se povećava cirkulacija u ovom delu zbog oštećenja. Vremenom blede i postaju beličaste.

One mogu da nestanu same od sebe, ali je to jako retko. To se češće viđa kod žena koje su trudne. To znači da je moguće rešiti se strija dok su one još roze. Starije strije su beličaste i njih je teško skinuti.

Kreme i losioni obećavaju da će vas rešiti strija, ali je to retko kada slučaj. Najdelotvornija terapija je laserska terapija, i tretman mikroiglicama. Ono što obeshrabruje jeste da svi tretmani za strije mogu da budu delotvorni u oko 50 odsto slučajeva, ne više.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare