Prepoznajte endometriozu na vreme i sprečite komplikacije i sterilitet

Endometrioza je čest poremećaj koji pogađa oko 176 miliona žena u reproduktivnom dobu širom planete.

Ponedeljak, 07.10.2019.

12:14

Izvor: Super žena

Prepoznajte endometriozu na vreme i sprečite komplikacije i sterilitet
Foto: Depositphotos/Wavebreakmedia

Podeli:

Postoji mnogo nejasnoća vezanih za ovo stanje. Endometrioza je stanje kada tkivo koje normalno raste u materici počne da raste i izvan materice. U najvećem broju slučajeva ovo tkivo se javlja oko organa u delu karlice. Tkivo se kod endometrioze ponaša kao i tkivo unutar materice: raste i odvaja se sa svakim ciklusom. Kod endometrioze ovo tkivo nema gde da izađe iz tela i može da uzrokuje velike bolove i dovede do drugih komplikacija, uključujući i sterilitet.

Mnogo toga smo prošli kako bismo skinuli kulturni tabu vezan za cikluse, ali stanje koje je vezano za reproduktivno zdravlje i plodnost je nešto što izaziva kontroverzu. Ovo stanje se često teško dijagnostikuje pa pacijentkinje trpe bolove godinama. Endometrioza može da se javi sa prvom menstruacijom pa je tako ženama normalno da imaju velike bolove. Drugi razlog je taj što se endometrioza i bolovi javljaju u isto vreme kao i ciklus pa se žene teše kako je za bolove kriva menstruacija.

Simptomi endometrioze se javljaju pre 30. godine života i mogu da podrazumevaju: obilne menstruacije, bolne grčeve, bol tokom seksa, bolne pokrete creva i uriniranje, bol u abdomenu i donjem delu leđa koji traje tokom ciklusa i poteškoće kod začeća. Ukoliko primetite neki od simptoma, javite se lekaru, piše Independent.

Još nije jasno zašto se endometrioza javlja, ali proizvodnja estrogena, geni i imuni sistem imaju veliku ulogu u tome. Postoje dokazi da se endometrioza može preneti sa generacije na generaciju. Endometrioza može da se javi i kasnije u životu. Veliki broj onih koji imaju dijagnozu mogu da budu lečeni laparoskopskom operacijom.

Sterilitet je uobičajena komplikacija kod endometrioze i može da izazove mnogo stresa. To može da se spreči ukoliko se na vreme počne lečenje. Važno je prepoznati simptome i na vreme se javiti lekaru na lečenje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare