Narcisoidne osobe su pod manjim stresom, ali postoji i mračna strana njihove ličnosti

Narcisoidne ličnosti su često opisivane u negativnom smislu, ali naučnici otkrivaju da biti ovakva ličnost i nije tako loše.

Utorak, 29.10.2019.

14:06

Izvor: Super žena

Narcisoidne osobe su pod manjim stresom, ali postoji i mračna strana njihove ličnosti
Foto: Depositphotos/nicoletaionescu

Podeli:

U istraživanju koje je objavljeno u "Personality and Individual Differences and European Psychiatry", tim naučnika posmatrao je 700 ljudi u 3 odvojena istraživanja.

Svi ispitanici bili su zamoljeni da popune upitnik koji meri narcisoidnost, tvrdoglavost, simptome depresije i stres. Naučnici su istakli da postoje dve različite vrste narcisoidnosti: grandiozna i ranjiva.

"Narcisoidnost je deo skupa karakteristika ličnosti koje uključuju i makijavelizam, psihopatiju i sadizam“, rekao je doktor Kostas Papageogiju sa Kraljevske škole psihologije.

Ranjive narcisoidne osobe su više u odbrambenom stavu i vide ponašanje drugih kao napad, dok kod grandioznog narcizma je prenaglašen osećaj važnosti i preokupacije statusom i moći, piše Independent. Kod poslednjih je uočena manja verovatnoća da će se pojaviti simptomi depresije i potisnutog stresa. Istraživanje je pomoglo da se objasne varijacije u simptomima depresije u društvu.

"Iako nisu sve dimenzije narcisoidnosti dobre, neki aspekti imaju pozitivan ishod. Treba videti narcisoidnost kao ekspresiju ljudske prirode koja može da bude korisna ili destruktivna, u zavisnosti od konteksta“, rekao je doktor.

Nedavno istraživanje je pokazalo da mladi i stariji, od 18 do 25 godina, imaju najveći broj narcisa među njima. Takođe, došlo se do zaključka da su mladi koji su pokazali mali ili nikakav stres pokazivali neke crte narcisoidnosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare