Izvornik srpske duhovnosti: Slave, običaji i tradicija i Sveti Sava – od princa do sveca

Izdavačka kuća Pčelica je, u okviru edicije „Izvornik srpske duhovnostiˮ, objavila do sada dve knjige „Slave – običaji i tradicijaˮ i „Sveti Sava – od princa do sveca”.

Ponedeljak, 13.01.2020.

14:38

Izvor: Super žena

Izvornik srpske duhovnosti: Slave, običaji i tradicija i Sveti Sava – od princa do sveca
Foto: Promo

Podeli:

Кnjiga „Slave – običaji i tradicijaˮ predstavlja dragocen priručnik o istorijatu proslavljanja slava, o slavskim običajima i smislu i značenju proslavljanja slave u okviru pravoslavne duhovnosti i tradicije.

Često smo u nedoumici kada su u pitanju određeni slavski običaji – da li nešto treba činiti ili ne, na koji način i zašto. Кnjiga „Slave – običaji i tradicijaˮ osmišljena je i realizovana upravo na način koji treba da ukloni naše nedoumice i razjasni nam određene slavske običaje. Tome doprinose i realistične ilustracije koje na očigledan način prikazuju najbitnije elemente slavskih običaja – slavski kolač, žito, sveća, lomljenje kolača, slavska trpeza.

Pored teorijskih znanja, ova knjiga nudi vrlo korisne praktične informacije koje se direktno primenjuju u slavskim običajima. Npr. uz pomoć ove knjige naučićete kako se pravi slavski kolač, dobićete recept za žito, konkretne savete o primanju gostiju, ophođenju prema gostima, ali i savete o ponašanju u ulozi gosta na tuđoj slavi.

Knjiga „Sveti Sava – od princa do sveca” predstavlja pokušaj sistematičnog i informativnog pregleda bogatog života prvog srpskog arhiepiskopa i prosvetitelja. Hronološki prateći Savin duhovni razvoj od dečaka do zrelog i uglednog svetogorskog monaha, ova knjiga nastoji da deci prikaže raznovrsnost njegove aktivnosti na polju religije, nauke, obrazovanja, zdravstva, književnosti, zadužbinarstva. Pored toga, kako bi deca stekla što širu sliku o Savinom liku i delu, ova knjiga poseduje dodatak u vidu izbora narodnih priča o Svetom Savi.

Autor ovih knjiga je veroučitelj Đorđe Čolović, koji se pored pedagoškog bavi i naučnim radom u oblasti teologije, pa su ove knjiga proizvod spoja te dve oblasti. Način na koji Čolović govori o apstraktnim segmentima religije je slikovit, prihvatljiv i razumljiv najmlađima i manje upućenima. Tome doprinose i realistične ilustracije Mijata Mijatovića.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare