Seksualnost i libido vas izdaju? Neko od ovih stanja možda utiče na to

Nažalost, depresija i neraspoloženje nisu jedini razlozi zbog kojih može da se desi da vam manjka seksualne želje, postoje mnogo ozbiljnija stanja koja utiču na nju.

Četvrtak, 30.01.2020.

12:31

Izvor: 24sata.hr

Seksualnost i libido vas izdaju? Neko od ovih stanja možda utiče na to
Foto: Depositphotos/Wavebreakmedia

Podeli:

Multipla skleroza (MS) je hronična bolest koja oštećuje zaštitni omotač oko nerava, a ta oštećenja mogu da uzrokuju i senzorne probleme - 62% žena s MS-om prijavilo je tako gubitak genitalnog osećaja. Klinički profesor ginekologije na Medicinskom fakultetu u Fajnbergu u SAD-u dr Loren Štrajher kaže kako skoro svaka bolest može da bude popraćena umorom, bolom ili nesanicom - a sve to, ističe doktorka, može da poremeti zdrav seksualni život.

"Sve što menja hormone, poput hipotireoze, dijabetesa ili menopauze, može da bude problematično za redovan seks. Hormoni i neurotransmiteri moraju da dođu na prava mesta u telu, tako da medicinski problemi koji ugrožavaju protok krvi mogu da utiču na uzbuđenje i orgazam, a neki lekovi mogu da stvore veće seksualne probleme od samih bolesti", upozorava dr Štrajher i objašnjava koja medicinska stanja najčešće sabotiraju seksualni život.

Srčane bolesti


Bolest srca je ubica žena broj jedan, a ujedno i vrhunski ubica seksualnih funkcija. Ali nemojte da brinete da bi seks mogao da doprinese još jednom srčanom udaru - seks s redovnim partnerom u spavaćoj sobi jedva povećava otkucaje srca.

*ALT

Depresija i antidepresivi

Depresija i lekovi koji se koriste za njeno lečenje mogu da utiču na libido i uzbuđenje, a gubitak libida može da bude prvi znak bolesti. Žene s bipolarnim poremećajem, šizofrenijom ili psihozom takođe često imaju probleme koji mogu da budu povezani s lekovima.

Multiplaskleroza

MS je hronična bolest koja oštećuje zaštitni omotač oko nerava, a ta oštećenja mogu, među ostalim simptomima, da uzrokuju i senzorne probleme. U jednom istraživanju, 62% žena s MS-om prijavilo je gubitak genitalnog osećaja , a 32% je prijavilo gubitak orgazma.

*ALT

Dijabetes

Dijabetes može da ošteti sastav vena i nerava, što kod žena koje ga imaju smanjuje libido i uzbuđenost i povećava bol pri seksu i onemogućava orgazam. Kapilari koji su potrebni za vaginalno podmazivanje posebno su ranjivi, pa ne čudi što je suvoća uobičajena seksualna pojava kod dijabetičara.

Artritis

Razmislite koliko je teško nekom s ograničenom pokretljivošću da ima normalne seksualne položaje. Za neke žene s teškim artritisom čak je i širenje nogu bolno, a mehanika i ergonomija mogu da budu posebni izazovi.

Kako da pomognete sebi?

Sve ovo može da izgleda zastrašujuće, ali svaka od ovih prepreka može da se reši posetom specijalisti, savetuje dr Štrajher.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.