Stručnjak daje 12 predloga kako da razgovarate s decom o virusu

Psiholog Nevena Lovrinčević dala je nekoliko saveta za roditelje o tome kako razgovarati s decom o virusu korona.

Četvrtak, 19.03.2020.

10:45

Izvor: B92

Stručnjak daje 12 predloga kako da razgovarate s decom o virusu
Foto: depositphotos/zurijeta

Podeli:

U aktuelnoj situaciji veliki broj roditelja se oseća upašeno i zabrinuto, delom i zbog toga što nisu sigurni na koji način i koje informacije i emocije da podele sa decom, kao i kako da pristupe dečjim pitanjima ili njihovom strahu i uznemirenosti.

Evo nekoliko saveta psihologa Nevene Lovrinčević:

1. Kratko i jasno, u skladu s detetovim uzrastom, pružite mu osnovne informacije.

2. Na sva pitanja odgovarajte iskreno i tačno, pružajući informacije u skladu s detetovim uzrastom. Nemojte biti preterano opširni i ne koristite izraze koji su detetu nepoznati. Najbolji pristup je da odgovorite na konkretno detetovo pitanje. Na primer, ako dete pita : "Zašto brišeš kvaku?", možete reći: "Zato što se na taj način virus uništava."

3. Ne dramatizujte ("Ovo je užasno... Katastrofa...Svi ćemo se razboleti" i time slično).

4. Ne umanjujte ozbiljnost situacije ("Nije to ništa... Gluposti...Ne slušaj to...nije bitno").

5. Ne skrećite s teme. Ako vas dete pita nešto u vezi sa aktuelnom situacijom, nemojte odgovarati sa: "Nećemo sad o tome, hajde da se igramo".

6. Ukažite detetu na to da je normalno da nam se nekada dešava nešto čega se plašimo i što ne želimo.

Foto: depositphotos/halfpoint

7. Ako dete ispolji strah i uznemirenost, prihvatite to i recite mu da je normalno da se u nekim situacijama oseća uplašeno i uznemireno.

8. Ukoliko je dete uplašeno za svoju sigurnost i bezbednost, ukažite mu na to da ste vi tu i da vi brinete o njemu.

9. Ukažite detetu na pozitivne aspekte situacije: "Mnogo naučnika u celom svetu sada radi na tome da se pronađu lek i vakcina", "Najveći broj onih koji se razbole, veoma se brzo oporavlja."

10. Ukažite detetu na ono što vi činite i na ono što i samo može i treba da čini: da se hrani zdravo, odmara se, redovno pere ruke, izbegava da dodiruje predmete napolju, da se ne dodiruje po licu itd.

11. Vi budite detetu izvor informacija. Izbegavajte (u skladu sa uzrastom) izloženost dramatičnim snimcima i informacijama, posebno njihovom ponavljanju.

12. Ako uglavnom boravite u kući, iskoristite ovo vreme za aktivnosti s decom i uključite ih u svakodnevne poslove: kuvajte, mesite kolače, igrajte društvene igre, slučajte muziku, čitajte knjige...

Brinite o sebi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare