Vodič za roditelje: Stručnjak vas savetuje kako da kvalitetno popunite vreme s detetom u izolaciji

Pošto smo se preko noći našli u situaciji koja od svih nas zahteva što manje druženja, što manje boravka van kuće i što čistije, odnosno dezinfikovane ruke, postavlja se pitanje kako da vreme u izolaciji učinimo što kvalitetnijim našoj deci.

Petak, 20.03.2020.

11:56

Izvor: Super žena

Vodič za roditelje: Stručnjak vas savetuje kako da kvalitetno popunite vreme s detetom u izolaciji
Foto: depositphotos/valuavitaly

Podeli:

Mnogi roditelji tragaju za aktivnostima koje bi detetu, pa i njima samima, učinile ovaj period dinamičnijim, odnosno, manje dosadnim. Dr Ranko Rajović, viši naučni savetnik na Pedagoškom fakultetu u Kopru u Sloveniji (neuronauke u vaspitanju i obrazovanju) koji sarađuje i s UNICEF-om oko pitanja rane edukacije dece, dao je predlog kako da ovo uspete.

Nakon što im objasnite da ne mogu da idu na rođendane, igrališta, u parkove i na ostala druženja, Potrebno je da napravite raspored dnevnih aktivnosti, jer će biti lakše i vama - roditeljima i deci.

"Na primer, ujutro spremajte doručak u čemu će dete aktivno da učestvuje. Posle toga je vreme za učenje ili crtanje, čitanje knjiga za stariju i čitanje slikovnica za mlađu decu. Roditelji mogu da koriste različite situacije, recimo ako je zamagljeno staklo, dajte detetu da nešto nacrta", navodi dr Rajović.

Osim toga, on predlaže da deca gledaju edukativne emisije o prirodi, životinjama, a starija deca da gledaju školske emisije.

"Oko podne kreće priprema za ručak, pa onda ručak, a posle toga dete ima svoje slobodno vreme. Popodne mogu da se igraju društvene igre, posebno one koje razvijaju duboku pažnju. Najbolja igra je šah, zatim jamb, ali može da posluži i "Čoveče ne ljuti se" za mlađu decu".

Kako navodi na sajtu NTC sistem učenja, posle društvenih igara, kreće priprema večere, zatim večera i eventualno još malo da ostanu uz roditelje (neki porodični film, možda društvene igre ili čitanje knjige). Uz sve pobrojane aktivnosti važno je osmisliti igre sa kretanjem, pa bi roditelji morali da naprave male poligone.

Jedna od igara koja može da bude dobra za malu decu jeste paukova mreža. Na vrata od dečje sobe se razapne lastiš, kroz koji deca moraju da prolaze. Na lastiš se okače (ako roditelji imaju) mali zvončiči, tako da se čuje ako dete dodirne lastiš. Deci će to biti interesantno, dnevno će prolaziti po 100 puta kroz mrežu, pazeći da ne zapnu i tako će usput aktivirati važne razvojne elemente: akomodaciju oka, ravnotežu, koordinaciju, razmišljati kako da prođu i osmišljavati strategiju.

Ovo nije odmor od škole!

Rajović dodaje kako je najvažnije da deca shvate koliko je važno odgovorno ponašanje da bi se zaustavila epidemija. Kada to shvate, onda će jako paziti na sve detalje, pa i na pranje ruku, kao i na druge preporuke - da se ne rukuju, ne grle, da ne dodiruju svoje lice, izbegavaju veća okupljanja i slično.

"Važno je da odgovornost pokažu i tako što će obavljati svoje školske obaveze, makar to bilo i putem online učenja. Vidim da puno država prelazi na ovakav način učenja, pa bi roditelji morali posebno deci da naglase da to nije nikakav odmor od škole", završio je Rajović koji sa svojim timom upravo pokreće online projekat "Vreme za NTC" gde će za roditelje i decu spremiti puno primera za jedno drugačije učenje (FB NTC sistem učenja).

Ovo će biti težak period i zato moramo da se naoružamo strpljenjem, a uz puno razumevanja i ljubavi deca će dobiti sve što im je potrebno, a to su smeh, radost i sigurnost roditeljskog doma.

S.Vasić

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare