Vaše dete se opeklo? Treba da znate kad možete vi da mu pomognete, a kad je vreme za lekara

U izolaciji, kao i tokom redovnog stanja deca mogu da se opeku, ali je evidentno veća mogućnost da s dužim boravkom u kući brže dođe do toga.

Petak, 24.04.2020.

15:33

Izvor: Super žena

Vaše dete se opeklo? Treba da znate kad možete vi da mu pomognete, a kad je vreme za lekara
Foto: depositphoto/monkeybusiness

Podeli:

Deca u stanu su u riziku da se opeku vrelom tečnošću (mleko, supa, čaj, kafa..) kao i na ringlu šporeta, na peglu. Zato nije na odmet da im čim postanu dovoljno velika da razumeju, objasnite da pod dejstvom vrele tečnosti, vrele pare, vrelih površina, plamena, Sunca i raznih hemijskih sredstava mogu da dobiju opekotine, odnosno povrede kože i tkiva ispod nje.

Kada već dođe do toga, a u nekom trenutku sigurno hoće, važno je da umete da pravovremeno odreagujete i detetu pomognete, posebno ako je u pitanju ozbiljnija povreda.

"Ako dođe do opekotina na manjoj površini kože bez stvaranja plika, tada je dovoljno da stavite hladne obloge ili da opečeno mesto poturite pod mlaz hladne vode 15 minuta. Namažite jekodermom", kaže za B92.net pedijatar dr Ruža Bajić.

Međutim, opekotina veća od dečjeg dlana sa plikovima zahteva neodložnu medicinsku pomoć.

"Tada samo opečeno mesto pokrite sterilnom gazom, dajte detetu nesto protiv bolova, na primer Paracetamol, i odvedite ga do najblize zdravstvene ustanove", poručuje naša sagovornica.

*ALT

Opekotine od sunca

U šetnji i na plaži deca, ali i odrasli neretko zadobiju opekotine i od sunca.

"Dečja koža je tanka i nežna i kao takva je osetljiva na sunčevo UV zračenje i podložna je opekotinama. Zbog toga se ne preporučuje izlaganje suncu mališana uzrasta do šest meseci. Starija deca mogu se izlagati sunčevim zracima vrlo oprezno i kratko, ujutru do 10 i posle 17 sati."

Prema rečima dr Bajić, treba da koristite preparate za zaštitu kože sa visokim faktorom UVA i UVB zaštite (preko 30), poželjno sa mikropigmentima.

Ako i pored preduzetih mera predostrožnosti dete ipak zadobije opekotine u vidu crvenila i bolno osetlljive kože, neophodno je da ga istuširate mlakom vodom, ostanete sa njim u sobi ili hladovini, namažete mu kožu vlažnom kremom, menjate hladne obloge i dajete mu što više tečnosti.

"Ako se pored crvenila na koži pojave plikovi, dete dobije povišenu temperaturu i postane uznemireno, potrebno je preko opečenog mesta da stavite mokru gazu, date mu lek za snižavanje temperature sa što više tečnosti i potražite pomoć u najbližoj zdravstvenoj ustanovi", ističe pedijatar.

S. Vasić

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.