Jelena Đoković srušila Instagram izjavom da karijes utiče na neplodnost VIDEO

Jelena Đoković, direktorka Fondacije "Novak Đoković", iznenadila je brojne fanove poslednjim lajvom u kom je govorila o higijeni zuba, ali i o njihovoj povezanosti sa neplodnošću kod žena.

Sreda, 06.05.2020.

17:45

Izvor: Super žena

Jelena Đoković srušila Instagram izjavom da karijes utiče na neplodnost VIDEO
Foto: Printskrin/TV Prva

Podeli:

"Zdravlje iz usta takođe utiče na plodnost žensku i danas žene imaju jako puno problema da zatrudne. Na to dosta utiču probemi sa zubima, karijes, nagomilane naslage i bolesti desni", rekla je Jelena u lajvu na Instagramu pozivajući se na autorku nekoliko knjiga o zdravlju i lepoti Nadin Artemis, koja je više istraživala na tu temu i okrila da i naša usta imaju mikorbiom i da svaki mora da ima posebnu negu.

Nakon toga Đokovićeva je podsetila na osam načina pravilnog negovanja zuba.

"Koristite uvek slanu vodu i sodu bikarbonu da ispirate usta, počnite da čistite jezik i desni sa posebnim četkicama; i ujutru i uveče se koristi konac za zube (uvedite i esencijalna ulja u rutine jer su antibakterijska, antifungalna, antiviralna i antiinflamatorna), mućkanje ulja u ustima je sjajno za upale desni...", navela je.

"Nežno perite zube, uvek sa mekanim četkicama, jer kad grubo peremo, to povlači desni. Pokret je 'kiša pada, trava raste', kako kažu naši zubari klincima".

Pored ovih korisnih saveta koje je navela, komentatori su ipak bili iznenađeni njenim stavom da loša higijena zuba može imati veze sa neplodnošću.

View this post on Instagram

I u ovom live-u sam se potrudila da podelim sa vama neke kljuène poruke koje sam izvukla iz razgovora sa Nadine. - izbegavajte korišæenje SPF faktora i krema za sunèanje jer je sunèanje korisno (umereno) i neophodno za zdravlje našeg tela i proizvodnju D vitamina - koristite prirodna biljna ulja pre/za vreme i posle sunèanja poput: kokosovog, jojoba, maslinovog, ulje od semena maline, kantarion; - jedite sunèevu hranu: zeleniš, paradajz, lubenica, turmeric, borovnice... Jer ono što jedemo utièe na to kako æe naša koža da reaguje na sunce. - UVB zraci izazivaju opekotine i njih blokiraju kreme sa SPF faktorom (sintetièkim), medjutim crvenilo je naš prirodni naèin odbrane, naše telo nam govori da se sklonimo sa sunca a kreme za sunèanje blokiraju te zrake i taj proces ali ne i UVA štetne zrake i plus spreèavaju proizvodnju D vitamina; - najbolje je da koristite šešire i odeæu koja vam pomaže u uslovima kada ste previše izloženi ; kao i zinq koji prosto odbija sunèeve zrake - zdravlje zuba: koristite uvek slanu vodu i sodu bikarbonu da ispirate usta, poènite da èistite jezik i desni sa posebnim èetkicama; i ujutru i uveèe se koristi konac za zube (uvedite i esencijalna ulja u rutine jer su antibakterijska, antifungalna, antiviralna i antiinflamatorna), muækanje ulja u ustima je sjajno za upale desni.... - nežno perite zube, uvek sa mekanim èetkicama jer kad grubo peremo to povlaèi desni. Pokret je “kiša pada, trava raste” kako kažu naši zubari klincima :) Njene knjige u kojima sve možete detaljnije da proèitate su: Renegade Beauty Holistic dental care by Nadine Artemis @livinglibations

A post shared by Jelena Djokovic (@jelenadjokovicndf) on

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.