Udala se za stranca na Mauricijusu i sve je bilo divno, sada bi da se razvede, a deli ih okean VIDEO

Šta ako su partneri državljani različitih zemalja? Koja je procedura da se razvedu?

Utorak, 02.06.2020.

14:44

Izvor: super zena

Udala se za stranca na Mauricijusu i sve je bilo divno, sada bi da se razvede, a deli ih okean VIDEO
Foto: Printskrin/TV b92

Podeli:

"U septembru prošle godine zaključila sam brak sa svojim partnerom na Mauricijusu. On je državljanin Mauricijusa, ja sam državljanka Srbije i nisam uzimala njegovo državljanstvo. Sada bih da se razvedem od njega. Moje prebivalište je u Srbiji, a on je na Mauricijusu. Nemamo dece i zanima me da li postoji mogućnost da se razvedem od njega u Srbiji, da ne idem u njegovu državu i kako ide ta cela procedura? I samo da dodam, naše poslednje zajedničko prebivalište je bila Srbija", stoji u pismu koje je čitateljka poslala Prvoj televiziji.

Ona može da prekine taj brak u Republici Srbiji, odnosno da pokrene postupak radi razvoda braka pred našim sudom s obzirom na to da je naša državljanka i da ima prebivalište u Srbiji, objašnjava advokat Kristina Anđelković.

"Može da prekine brak i sporazumno da se dogovore oko nekih bitnih elemenata, može da pokrene razvod i tužbom, za šta bi bio nadležan osnovni sud. Tužba bi se njemu dostavila na odgovor na Mauricijusu i kad bi se pojavio u Srbiji, morao bi da bude prisutan na ročištu da se brak razvede."

Čak i ako je suprug fizički sprečen da dođe u Srbiju, postoji rešenje.

"Postoje principi međunarodne pravne pomoći i on bi mogao da da izjavu u sudu na Mauricijusus koja bi se prevela od strane sudskog tumača i dostavila ovde, tako da bi takvu izjavu mogli da cene kao da je data pred našim sudom", kaže Anđelković za "150 minuta".

Kakvo rešenje postoji ako suprug ne želi da se odazove na sudski poziv i pojavi, saznajte u video-snimku:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.