Koliko se kalorija potroši tokom seksa?

Za vreme seksa, u zavisnosti od pozicije, aktivirani su gotovo svi mišići tela, tako da ne čudi da se ovom aktivnošću gubi dosta kalorija.

Nedelja, 09.08.2020.

13:07

Izvor: super zena

Koliko se kalorija potroši tokom seksa?
Foto: Depositphotos / boggy22

Podeli:

Naime, seksolozi tvrde da se kroz pola sata seksa potroši 150 kalorija, dok nešto strasniji seks troši čak i do 350 kalorija, što je jednako trčanju od pola sata.
Rezultati objavljeni u časopisu "Plos One", pokazuju da muškarci sagorevaju 100 kalorija tokom prosečnog seksa, a žene oko 69 kalorija.

Istraživači su procenili da muškarci mogu da sagore oko 4,2 kalorije po minutu za vreme seksa, dok žene sagorevaju 3,1 kaloriju, piše Men's Health.

Naučnici s Univerziteta u Montrealu 2013. godine pokušali su da odgovore na to pitanje:

"Muškarci su možda fizički aktivniji tokom seksa što potencijalno objašnjava zašto sagorevaju više kalorija", rekao je autor studije Antony Karelis.

Međutim, žene takođe moraju naučiti da kontrolišu svoj orgazam i da se održese na partneru što je duže moguće, a na ovaj način aktiviraju mišiće ramena, ruku i butina.
Ukoliko se žene pozicioniraju tako da im stopala dodiruju krevet ili pod, aktiviraće veliki broj mišića.

Stručnjaci naglašavaju i kako je seks dobra vežba i preporučuju da se praktikuje često.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.