Volite testeninu? Spremili smo 10 odličnih italijanskih pravila za pripremu ovog jela

Špagete i slična testenina nisu toliko dugačke bez razloga, već da bi mogle dobro da se omotaju oko viljuške, obuhvati umak kako treba i stvori savršen zalogaj. Kada takvu testeninu slomite, napravili ste štetu.

Utorak, 06.10.2020.

15:38

Izvor: Super žena

Volite testeninu? Spremili smo 10 odličnih italijanskih pravila za pripremu ovog jela
Foto: Depositphoto/Odelinde

Podeli:

1. Nikad ne stavljajte ulje u vodu

Ulje se odvaja i pluta na vodi pa neće sprečiti da se testenina slepi. Takođe, nakon što kuvanu testeninu iscedite, ulje će se zalepiti za nju, što će sprečiti zadržavanje umaka na njoj, a to ne želite.

Želite li da budete sigurni da se testenina neće lepiti, kuvajte je u mnogo vode. Tako će se skrob raspršiti po vodi i neće se ponašati kao lepak. Pravilo je da se u lonac stavi litar vode na svakih 100 grama testenine.

2. Čekajte da voda proključa

Želite li da vam testenina bude al dente, tada je važno držati se ovog pravila kako bi bila u kontaktu s vodom što kraće. Drugi važan aspekt je da će kipuća voda želatinizovati skrob koji se nalazi u testenini i tako olakšati varenje.

3. So dodajte tek kad voda zakipi

Dodate li so hladnoj vodi, odgodiće se vreme potrebno vodi da dosegne tačku vrenja. Međutim, kad se ubaci u kipuću vodu, so će povisiti temperaturu i voda će tada biti vruća najviše što je moguće.

4. Ne smanjujte vatru

Držite visoku temperaturu na tački vrenja jer će se testenina tako brže skuvati - to je jedini način da se postigne al dente. Smanjite li temperaturu kuvanja, na kraju ćete dobiti kašastu testeninu.

5. Ne lomite špagete, baš nikad

Špagete i slična testenina nisu toliko dugačke bez veze, već da bi se mogle dobro omotati oko viljuške, obuhvatiti umak kako treba i stvoriti savršen zalogaj. Kada takvu testeninu lomite, napravili ste štetu jer ih u tom slučaju ne možete namotati oko viljuške, niti jesti kao makarone.

6. Testirajte da li je dobro skuvano

Testenina bi trebalo da bude dovoljno mekana kada se zagrize, da se ne oseća krckanje, a u isto vreme i dovoljno žilava da se ne raspada.

Ako želite da je servirate al dente, pogledajte presek kada odgrizete komad - u sredini bi trebalo da se vidi tanki deo bleđe boje od ostalog. Kod špageta to bude tačkica u sredini. To se na italijanskom zove punto verde (zelena tačka) i znači da je testenina al dente. Jednom kad nestane, testenina više nije al dente.

7. Ne ispirajte je nakon kuvanja

Važno je da na kraju kuvanja, nakon ceđenja, testeninu ne ispirate vodom, to je velika greška. Uklonićete s njene površine skrob koji pomaže da se testenina dobro sjedini s umakom.

8. Umak neka već bude spreman

Stavite testeninu u skuvani umak, uključite šporet i dinstajte par minuta. Ako je umak pregust, dodajte mu malo vode u kojoj se kuvala testenina - ona sadrži dosta skroba, obogaćuje ukus umaku i pomaže mu da se bolje zalepi za testeninu, prenosi 24sata.hr.

9. Poslužite odmah

Testeninu je najbolje poslužiti vruću i sveže kuvanu. Ukus jela možete da poboljšate dodavanjem narendanog parmezana ili pak naseckanog svežeg bilja poput bosiljka i peršuna.

Testenina se tradicionalno jede kao samostalan obrok, a ne kao prilog mesu ili ribi. Na taj način ćete potpuno uživati u njenoj nežnoj harmoniji ukusa. Meso ili riba poslužuju se uz povrće kao prilog.

10. Od ostataka napravite novo jelo


Ne podgrevajte ostatke testenine. Ne radite to ni u mikrotalasnoj niti u tiganju jer će ukus biti lošiji. Umesto toga, od ostataka napravite novo jelo.

U Italiji se ostaci testenine obično peku s drugim sastojcima, poput sušenog mesa, mocarele, kuvanih jaja i povrća, kako bi se napravilo ono što se naziva pasticcio (to bukvalno znači 'nered'). Ostatke znaju da pomešaju i sa jajima i da ih pretvore u neku vrstu tortilja testenine, zvane frittata di maccheroni, prenosi The Lokal.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare