Pandemija otežava lečenje neplodnosti

Udruženje Šansa za roditeljstvo obeležava Evropsku nedelju (ne)plodnosti, a predsednica tog udruženja Sandra Jovanović ukazuje da je parovima u Srbiji još onemogućeno lečenje uz pomoć doniranih reproduktivnih ćelija, kao i da zbog pandemije kovida 19 ne mogu da odlaze u inostranstvo na lečenje.

Ponedeljak, 02.11.2020.

14:36

Izvor: Tanjug

Pandemija otežava lečenje neplodnosti
Foto: depositphotos/ olesiabilkei

Podeli:

Jovanovićeva napominje da novi Zakon o lečenju neplodnosti dozvoljava donaciju reproduktivnih ćelija i embriona, te da u Srbiji postoje i Banka i sva neophodna akta, ali da se donacija još ne sprovodi, zbog čega su, kako navodi, mnogi parovi i pojedinci primorani da odlaze u inostranstvo.

''Sada, u vreme virusa korona, parovi ne mogu van Srbije i u potpunosti im je onemogućen pristup lečenju neplodnosti uz pomoć doniranih reproduktivnih ćelija. Donacija je bitna. Moramo je započeti što pre'', poručila je Jovanovićeva, navodi se u saopštenju Udruženja.

Dodaje se da je Srbija jedna od retkih zemalja u svetu koja ima neograničen broj finansiranih postupaka vantelesne oplodnje, ali da i dalje zabrinjava što se ne zna koliko je beba rođeno do sada uz pomoć reproduktivnih tehnologija.

''Želimo da zbog bolje transparentnosti imamo više podataka o uspehu i procedurama'', navela je Jovanovićeva.

Udruženje obeležava Nedelju (ne)plodnosti pod sloganom #jačizajedno sa ciljem da se što više govori o tom problemu i poboljšaju uslovi lečenja nepolodnosti.

Udruženje je raspisalo i konkurs za najlepšu VTO priču u Nedelji neplodnosti, koji traje od 2. do 8.novembra, a svi koji žele da svojom pričom motivišu druge da nastave svoju borbu za bebu mogu da je pošalju na imejl vtoprica©sansazaroditeljstvo.org.rs.

Evropska nedelja (ne)plodnosti pokrenuta je 2016. godine, a Evropa ove godine poziva na jednakost u pristupu procedurama za lečenje neplodnosti širom Evrope, ali i na bolju informisanost.

Krovno evropsko udruženje Fertiliti Jurop (Fertility Europe) saopštilo je da neplodnost pogađa 25 miliona ljudi u EU.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare