Trudna mlada i konzervativna baka: Zabranili venčanja, reakcije nasmejale ali i naljutile mnoge

Zbog novih restriktivnih mera u Sloveniji parovi se do smirivanja epidemije ne mogu venčavati, osim u "hitnim i nužnim" slučajevima, a ministar u vladi Janeza Janše kao opravdani razlog za hitno venčanje naveo je - trudnoću mlade.

Nedelja, 15.11.2020.

11:25

Izvor: super zena

Trudna mlada i konzervativna baka: Zabranili venčanja, reakcije nasmejale ali i naljutile mnoge
Foto: Depositphotos / inarik

Podeli:

Parovi u izuzetnim slučajevima u vreme pandemije mogu da sklope brak uz primenu epidemioloških mera i prisutnost matičara i najviše još dve osobe, kao i uz dozvolu nadležnog ministra, prenosi agencija Hina.

Na molbu Mitje Zalara, pravnika i nekadašnjeg ministra za pravosudje u jednoj od ranijih "liberalnih" vlada, da se pojasni koji su mogući razlozi za odobravanje izuzeća, odnosno u kojim će se slučajevima dopustit "nužno" venčanje, na Tviteru je odgovorio ministar unutrašnjih poslova Aleš Hojs.

"Venčanje iz nužde je ono koje se odobri kako konzervativnu baku kroz koji mesec ne bi trebalo uveravati da je rodjeno dete nedonošče", odgovorio je Hojs liberalnom kolegi.

Uvek ozbiljan političar, član stranke premijera Janše, svojim je odgovorom neke nasmejao u vreme pandemije, a neke razljutio.

Nezadovoljne reakcije navode da je ministrov odgovor potpuno neprimeren, da se s takvim stvarima ne treba šaliti niti potcenjivati pravne i druge dileme nakon zabrane skoro svih venčanja, a posebno svadbenih okupljanja u mračno vreme pandemije.

Prema podacima državnog statističkog zavoda u Sloveniji, skoro polovina dece rodjene u jednoj godini na svet dodje van braka. Nevenčani parovi s detetom se civilnim ili crkvenim obredom u najvećem broju slučajeva formalno vežu kasnije, ponekad kad već imaju i više dece. Jedina zemlja u Evropi koja ima više dece rodjene u vanbračnim zajednicama je Francuska sa 60 odsto.

Mladi parovi u bivšoj Jugoslaviji često su živeli zajedno, ali se nisu venčali i imali su različite adrese prebivališta jer su tako "samohrane" majke dobijale veću socijalnu pomoć i dečji dodatak, navodi agencija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare