Nobelovka iz Iraka: Zdravlje i bezbednost žena dovedene "do krajnjih granica"

Dobitnica Nobelove nagrade 2018. godine, Iračanka Nadia Murad (27), izjavila je da je pandemija koronavirusa dovela do veće trgovine ženama, povećala stope rodnog nasilja i "do krajnjih granica" pogoršala zdravlje i bezbednost žena širom sveta.

Utorak, 01.12.2020.

16:14

Izvor: Tanjug

Nobelovka iz Iraka: Zdravlje i bezbednost žena dovedene
Foto: Tanjug/AP

Podeli:

Muradijeva, koja je i sama bila u seksualnom ropstvu kod pripadnika Islamske države u Iraku, dobila je 2018. godine Nobelovu nagradu za "borbu protiv seksualnog nasilja tokom ratova i oružanih sukoba" zajedno sa Denisom Mukvegeom, ginekologom iz Konga.

Ona je upozorila da su uvođenje policijskog časa, vanredne situacije i druge restriktivne mere koje se zbog pandemije uvode svuda u svetu, proizvele "neželjene posledice na živote žena" na svim meridijanima, preneo je AP.

Nakon porodične tragedije tokom građanskog rata u Iraku, kada su joj ubijeni majka i šestoro braće, Muradijevu su pripadnici ID zarobili i držali je u seksualnom ropstvu, ali je ona, nakon bekstva u Nemačku, postala aktivistkinja za prava žena i devojaka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare