Ove godine 4.000 postupaka vantelesne oplodnje više o trošku Fonda

Kataraktu će kod privatnika, o trošku zdravstvenog osiguranja ove godine moći da operiše čak 16.000 ljudi.

Utorak, 12.01.2021.

13:22

Izvor: novosti.rs

Ove godine 4.000 postupaka vantelesne oplodnje više o trošku Fonda
Foto: depositphotos, photographee.eu

Podeli:

Republički fond zdravstvenog osiguranja, koji je objavio poziv privatnicima, spreman je da do kraja godine finansira 6.000 operacija katarakte više nego lane, a u poređenju sa 2019. to je čak dva i po puta više zahvata. Privatnicima je istovremeno upućen i poziv za ugovaranje postupaka biomedicinski potpomognute oplodnje (BMPO).

Prema predlogu Instituta za javno zdravlje Srbije, državne kapacitete ove godine trebalo bi dopuniti za oko 4.000 ovih postupaka, pa će RFZO toliko i ugovoriti sa privatnim ginekolozima.

Ova godina je za BMPO bila specifična, jer su zbog pandemije, ovi postupci privremeno bili obustavljeni. Pronađeno je rešenje da nijedan par ne bude oštećen, pa i ako su žene prešle predviđenu starosnu granicu.

U RFZO očekuju da će i ove godine interesovanje privatnika za ugovoranje usluga biti veliko. Lane je, ugovore za operacije katarakte potpisalo 19 oftalmoloških klinika, dve više nego godinu ranije. Postupci BMPO ugovoreni su sa 11 privatnih ginekoloških ordinacija.

Pored ove dve "usluge" RFZO sa privatnicima ugovara i terapiju u hiperbaričnoj komori, dijalizu, kao i izdavanje lekova na recept u privatnim apotekama.

U KCS, gde se godišnje inače radi oko 5.000 operacija katarakte, na listi čekanja je više od 1.500 ljudi. Poslednji na listi, posle oko dve i po godine čekanja, stići će na operaciju 31. decembra ove godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare