Saher torta, najpopularniji bečki recept

Saher torta najtraženija je austrijska poslastica na društvenoj mreži Instagram, a mi vam donosimo originalni recept.

Petak, 12.02.2021.

14:24

Izvor: Super žena / Stvar ukusa

Saher torta, najpopularniji bečki recept
Foto: FoodCollection / picturedesk.com

Podeli:

Prema istraživanju agencije APA-Comm Saher torta je najpopularniji austrijski desert.

Preko 230.000 postova o specijalitetu bečkih kafea našlo se na Instagramu na dan 27. januara 2021. godine. Drugo i treće meso zauzimaju štrudla od jabuka i carske palačinke. APA-Comm, agencija za praćenje medija i pružanje PR usluga austrijske novinske agencije APA, analizirala je haštagove 115 različitih austrijskih deserta na Instagramu.

Saher torta ubedljivo predvodi ranglistu sa skoro četvrt miliona postova. APA-Comm je na osnovu uzorka od 100 postova proverila zastupljenost Saher torte na stranim jezicima. Čak 30 odsto postova je bilo na engleskom i italijanskom jeziku, a ukupno je bilo zastupljeno osam stranih jezika.

Štrudla od jabuka koja se nalazi ne drugom mestu rangliste zabeležila je nešto više od 124.000 postova na Instagramu. Ovaj desert takođe pokazuje jaku internacionalnu rasprostranjenost, pa 50 odsto postova nije na nemačkom. Prvi put pripremljene 1854. godine za caricu Sisi carske palačinke zauzimaju treće mesto sa 118.000 postova.

Sastojci:

200 g čokolade
125 g putera
10 belanaca
200 g prah šećera
100 g brašna
džem od kajsija

Za glazuru:

150 g čokolade
2 kapi ulja

Priprema:

Čokoladu istopite i u nju dodajte puter. Umutite, pa dodajte šne od belanaca i prah šećera koje ste prethodno umutili zajedno. Na kraju u sve to dodati i brašno i opet umutiti. Pecite u podmazanom plehu na 200°C. Ispečeno premažite tankim slojem džema od kajsija, pa preko toga prelijte glazuru od čokolade (otopite čokoladu zajendo sa uljem).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare