Dvoje tinejdžera oduzeto majci jer su - pregojazni!

Po presudi suda, dvoje tinejdžera mora da živi u hraniteljskoj porodici jer je majka zapostavila njihove zdravstvene potrebe

Četvrtak, 11.03.2021.

12:03

Izvor: dailymail.co.uk

Dvoje tinejdžera oduzeto majci jer su - pregojazni!
Ilustracija/foto: Profimedia

Podeli:

U pitanju su dečak od 17 godina i devojčica od 13 godina, a sudija Džilijen Elis rekla je da su to inteligentna i razumna deca, ali da strahuje da će ih njihova težina ubiti.

Ovo suđenje javnost u Britaniji pratila je pomno. Pre slanja u hraniteljsku porodicu, socijalni radnici pokušali su da pomognu majci i deci. Bilo im je plaćeno članstvo u teretani, kursevi o ishrani i nutricionizmu, doneti su im fitnes satovi kako bi vežbali i pratili pomak. No, pomaka nije bilo, deca nisu uspela da skinu višak kilograma. Sud u Saseksu zaključio je da majka nije, pored svega, uspela da uvede zdrave navike u život dece, već je nastavila da ih hrani grickalicama i slatkišima, kojih u kući imaju u izobilju.

Porodica je inače bila zbog tog problema pod nadzorom poslednjih 10 godina. Deca žive sa majkom, a otac je otišao od njih 2019. godine i povremeno ih obilazi.

"Ovo je čudan slučaj jer ne može se reći da su deca potpuno zanemarena. Očito su bistra, vrlo učtiva i društvena. Međutim, zanemarena su po drugom osnovu - po lošim uslovima u kući i po tome što ih roditelji nisu naučili o pravilnom i zdravom načinu vođenja računa o sebi. Svesna sam da je odluka da deca budu smeštena kod hranitelja ozbiljna, velika i da se mnogi neće složiti sa njom. Međutim, stojim iza nje jer smatram da je najbolja za decu. U suprotnom, ovakav način života ostaviće teške posledice na njihovo zdravstveno i mentalno stanje", rekla je sudija, dodajući da su deca zbog gojaznosti već meta vršnjačkog nasilja, kao i da se težina dece povećava iz meseca u mesec.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.