Mama, kako si: Žene na ivici pucanja zbog obaveza

Najnovija istraživanja pokazuju da, nakon godinu dana pandemije, najveći broj mama u našoj zemlji ima osećaj da će "pući" - zbog stresa oko posla i mnogobrojnih obaveza koje imaju.

Ponedeljak, 15.03.2021.

20:13

Izvor: TV Prva

Mama, kako si: Žene na ivici pucanja zbog obaveza
Printscreen/TV Prva

Podeli:

Iako su mnogi zbog pandemije radili od kuće, obaveze žena se ne smanjuju. Istraživanje pod nazivom "Mama, kako si" sproveo je Centar za mame.

"Anketu smo sproveli tačno godinu dana od pandemije, htele smo da saznamo kako se majčinstvo u poslednjih godinu dana izmenilo, kako se one osećaju. Dve trećine mama nam je reklo da bar jednom nedeljno, a neke od njih i više puta nedeljno, osećaju kao da će pući. Samo njih 50 odsto, koje se tako osećaju, imaju nekoga kome mogu da se obrate, što za logističku podršku, što za emotivnu podršku", kazala je Jovana Ružičić, direktorka Centra za mame, u 150 minuta kada ju je ugostila TV Prva.

Kada pričamo o pandemiji, često pričamo o deci, kako je njima, kako se snalaze, ali kao da smo prestali da pitamo mame kako su, naglašava Ružičićeva.

"A dobro znamo da kako su mame, tako su i deca. Mamin stres može da se prelije na čitavu porodicu. Moja deca su dobro prošla jer se ja trudim da ne skinem osmeh sa lica", rekla je Jovana Ružičić.

Istraživanje je pokazalo i da 60% mama nema dovoljno vremena za fizičku aktivnost makar jednom nedeljno, da svaka treća mama ne spava dovoljno. Istraživanje je pokazalo da se tek svaki peti otac uključuje više u obaveze nego što je radio pre pandemije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.