Namirnice koje bi trebalo da se drže u frižideru, a retko ko to radi

Kad se radi o spremanju namirnica, moramo da uzmemo u obzir puno stvari kako bi hrana bila što duže sveža, sigurna i ukusna.

Nedelja, 21.03.2021.

12:15

Izvor: Bright Side

Namirnice koje bi trebalo da se drže u frižideru, a retko ko to radi
Foto: Profimedia

Podeli:

Svi znamo koliko je važno da namirnice kao što je mleko držimo u frižideru, ali mnogo više proizvoda može da ima koristi ako se drže na hladnom.

Brašno

Ova namirnica mora da se čuva na hladnom i tamnom mestu, na primer u hermetički zatvorenoj posudi. Na taj način proizvod je zaštićen i duže ostaje svež. Zapravo, brašno koje se otvorilo biće dobro u ftižideru 12 meseci, dok na sobnoj temperaturi može da traje samo 6 do 8 meseci.

Postoje namirnice koje nemaju rok trajanja, evo koje su:

Sušeno voće i povrće

Sušeno voće i povrće stvarno može da se čuva u ormaru dugo, do 6 meseci. Međutim, sigurno je samo dok ostaje neotvoreno. Jednom kada se otvori, najbolje je da se takva hrana drži u frižideru jer rok trajanja može da joj se smanji na mesec dana.

Pečeni proizvodi

Iako se ne preporučuje držanje hleba u frižideru, proizvodi kao što su lepinje, kiflica i slično mogu da se drže u frižideru nešto duže nego što bi to bilo u ostavi. Takođe, držanje otvorenih kesa tortilja u frižideru omogućava im da ostanu sveže do tri meseca.

Jabuke

Ovo voće ostaje sveže i hrskavo ceo mesec kada se čuva u kesi otpornoj na vlagu u frižideru. Savetuje se da se izbegava pranje jabuka pre skladištenja, jer bi moglo da prouzrokuje kvarenje.

Agrumi

Pomorandže, mandarine, grejpfrut i drugo citrusno voće može da se čuva oko 2-3 nedelje u frižideru i samo oko 10 dana na sobnoj temperaturi. Nije potrebno da se voće stavlja u posudu ili plastičnu kesu, bolje je ako vazduh cirkuliše.

Orašasti plodovi

Jednom kada otvorimo kesu sa orašastim plodovima oraha, najbolje je da se stave u hermetički zatvorenu posudu u frižideru da zadrže vlagu. Na taj način orašasti plodovi ostaju duže sveži.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare