Šta da očekujete u trudnoći: Koliko šoljica kafe je dovoljno, a kada bi trebalo da promenite navike?

Kreativni centar objavio je novo, izmenjeno i dopunjeno izdanje detaljnog i sveobuhvatnog vodiča kroz trudnoću "Šta da očekujete dok čekate bebu", autorke Hajdi Murkof. Reč je o najprodavanijoj knjizi o trudnoći u kojoj se nalazi sve što budući roditelji treba da znaju o devet meseci od začeća do porođaja i o periodu neposredno posle bebinog dolaska.

Ponedeljak, 22.03.2021.

13:59

Izvor: Super žena

Šta da očekujete u trudnoći: Koliko šoljica kafe je dovoljno, a kada bi trebalo da promenite navike?
Foto: Shutterstock/bbernard

Podeli:

Pijem kafu i ona me drži ceo dan. Da li treba da se odreknem kofeina dok sam trudna?

Nema potrebe da se u potpunosti odreknete kafe, mada treba da smanjite dnevne doze. Većina podataka ukazuje na to da je oko 200 mg kofeina dnevno potpuno bezbedna količina za vreme trudnoće. Koliko je to tačno kafe? Možda nije onoliko koliko biste voleli, ali to znači da možete piti dve male šolje ili jednu veliku šolju kafe dnevno, što je sasvim dovoljno ako ste umeren ljubitelj kafe. Ali ukoliko volite često da kafenišete i da popijete bar pet šoljica dnevno, moraćete da preispitate svoje navike.

Zašto treba smanjiti količine?

Pre svega zato što kafu, kao i sve ostalo što pojedete ili popijete dok ste trudni, delite sa svojom bebom. Kofein (kojeg, osim u kafi, ima i u drugim namirnicama i pićima) prolazi kroz posteljicu, a još se pouzdano ne zna koliko (i u kojoj količini) utiče na fetus. Najnoviji podaci pokazuju da veći unos kofeina u početnoj fazi trudnoće donekle povećava opasnost od spontanog pobačaja.

Ali postoje i drugi razlozi zbog kojih treba biti oprezan kada je u pitanju kofein. Naravno, on ima snažno okrepljujuće dejstvo, ali u većim dozama može da blokira apsorpciju gvožđa. Kofein takođe deluje kao diuretik, što znači da pojačava izlučivanje kalcijuma i drugih hranljivih materija koje su od ključnog značaja za trudnoću pre nego što ih organizam potpuno apsorbuje, a da ne pominjemo češće mokrenje (koje je verovatno već dovoljno često i bez kofeina). Kofein može da iritira bešiku, koja je za vreme trudnoće ionako pod velikim pritiskom. Da li je potrebno još nešto što će vas motivisati da smanjite doze? Previše kofeina uz hormone trudnoće predstavlja opasnu mešavinu koja može dodatno pojačati nagle promene raspoloženja. To takođe može da ometa odmor, koji je vašem telu potrebniji nego ikada, naročito ako pijete kofeinske napitke u popodnevnim satima (kofein može da ostane u organizmu i da vas drži u budnom stanju najmanje osam sati).

Različiti lekari daju različite preporuke u vezi sa unosom kofeina, pa zato pitajte svog lekara koja je gornja granica za vaš omiljeni napitak. Kada računate dnevni unos, imajte na umu to da nije uvek dovoljno samo prebrojati šoljice kafe (posebno zato što njihova veličina i jačina veoma variraju). Kofein se ne nalazi samo u kafi, već ga ima i u nekim bezalkoholnim pićima, sladoledu od kafe, čaju, energetskim grickalicama i napicima, kao i u čokoladi (što je čokolada tamnija, sadrži više kofeina). Treba takođe znati da jaka kafa koja se služi u kafićima sadrži mnogo više kofeina od one koju spremate kod kuće; isto tako, u instant kafi ima manje kofeina nego u filter-kafi.

*ALT

Količina kofeina

Koliko kofeina dnevno unosite? Možda više ili manje nego što mislite (i više ili manje nego što je najveća dozvoljena količina od 200 mg). Proučite ovu listu kako biste znali šta smete da naručite kada odete u kafić:

  • jedna šolja crne kafe (230 g) = 135 mg
  • jedna šolja instant kafe = 95 mg
  • jedna šolja kafe bez kofeina = 5 mg do 30 mg
  • običan espreso (30 ml) = 90 mg
  • jedna šolja čaja = 40 mg do 60 mg (zeleni čaj ima manje kofeina od crnog čaja)
  • jedna konzerva koka-kole (340 g) = 35 mg
  • jedna konzerva dijet-kole = 45 mg
  • jedna konzerva red bula = 80 mg
  • 30 g mlečne čokolade = 6 mg
  • 30 g crne čokolade = 20 mg
  • jedna šolja čokoladnog mleka = 5 mg
  • pola šolje sladoleda od kafe = 20 mg do 40 mg
Kako smanjiti unos kofeina (ili ga potpuno izbaciti iz ishrane)? Zavisi od toga koliko vam kofein znači. Ako je on deo vaše svakodnevice kojeg ne želite da se odreknete, nema potrebe da to činite. Pijte redovno svoju jutarnju kafu, a po podne je zamenite kafom bez kofeina. Ili pak naručite kafu s mlekom u kojoj će umesto normalne kafe biti kafa bez kofeina ili više mleka nego kafe (tako ćete istovremeno uneti i više kalcijuma).

Ukoliko je kafa stimulans bez kojeg ne možete i na koji je vaše telo naviklo, biće vam teže da se od nje odviknete. Kao što svi ljubitelji kafe dobro znaju, jedno je biti motivisan za smanjivanje doze ili potpuno odbacivanje kofeina, a drugo je sprovesti to u delo. Kofein stvara zavisnost i odvikavanje od tako snažne navike može da izazove apstinencijalne simptome, uključujući glavobolju, razdražljivost, umor i letargičnost. Zbog toga je dobro da se količina kofeina postepeno smanjuje. Pokušajte da izbacite jednu šoljicu kafe dnevno, pa posle nekoliko dana, kada se priviknete na manju dozu, izbacite još jednu. Možete takođe postepeno da prelazite na kafu bez kofeina – dok se vaš ukupni unos kofeina ne svede na dve šoljice dnevno ili manje.

Šta god da je razlog što vas kafa toliko privlači, lakše ćete smanjiti dozu ili se potpuno odreći kofeina ako pokušate da podignete nivo energije na sledeći način:
  • Da biste imali više energije, povećajte nivo šećera u krvi. Energija će duže trajati ako uzimate češće obroke i jedete zdravu hranu, a naročito složene ugljene hidrate i belančevine (to je kombinacija koja će vam trajno obezbediti dovoljno energije).
  • Svakodnevno radite vežbe koje su dozvoljene u trudnoći. Vežbanje će vam pomoći da se oslobodite zavisnosti od kofeina, a istovremeno će vam podići nivo energije i podstaći će lučenje endorfina, hormona koji popravlja raspoloženje. Boravak na svežem vazduhu dodatno će vam uliti energiju.
  • Vodite računa o tome da dovoljno spavate i da vam san bude izvor energije. Ako svom telu obezbedite dovoljno noćnog sna (što će bez kofeina verovatno biti lakše), ujutru ćete se osećati odmornije i imaćete više snage, čak i pre nego što popijete prvu šoljicu kafe.
  • Imajte u vidu i uštedu. Ukoliko proredite posete kafićima, ostaće vam više novca za pripreme koje morate da obavite pre bebinog dolaska.


Pratite nas. Narednog dana ćemo objaviti tekst o pet osnovnih principa za devet meseci zdrave ishrane.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare