10 trikova za spremanje hrane koji će vas spasiti

Ako ste praktični i volite da pojednostavite i ubrzate stvari u životu, posebno kad je reč o kuvanju, na pravom ste mestu.

Četvrtak, 25.03.2021.

15:31

Izvor: superžena

10 trikova za spremanje hrane koji će vas spasiti
Foto: Shutterstock/George Rudy

Podeli:

Kuvanje nekima predstavlja obavezu koju moraju svakodnevno da izvršavaju, a neki ga vide kao umetnost i jedva čekaju da pripreme nešto ukusno. Uz razne oblike meditacije, joge i vežbanja, koji predstavljaju efikasne načine opuštanja u ovom užurbanom svetu, sve češće se preporučuje upravo kuvanje. Seckanje povrća, priprema slasnih obroka, pa čak i čišćenje kuhinje, mogu da umire telo i um. U nastavku vam donosimo zanimljive trikove putem kojih ćete brže i kreativnije eksperimentirati u kuhinji, bilo da ste početnik ili pravi profesionalac.

Isprobajte ove savete i trikove:

1. Ako salatu niste iskoristili odmah nego dva ili tri dana stoji u frižideru, postoji mogućnost da su listovi uvenuli. Iako takva salata ne izgleda primamljivo i hrskavo, postoji način na koji je možete da je vratite u život. U veliku posudu sipajte hladnu vodu pa potopite sve listove, prekrijte folijom i stavite u frižider. Sutra ujutro dočekaće vas sveža salata, jednako hrskava kao na dan kad ste je kupili.

2. Kod pripreme mahunarki tradicionalno ih čistimo tako što odstranjujemo njihove vrhove ručno. Umesto da čistite jednu po jednu mahunarku, jednostavnije je da ih sve poređate ravno pa nožem za povrće u dva poteza odstranite gornje i donje vrhove.

3. Kad je reč o sirevima, mekani sir, na primer mocarelu, možete da zamrznete na 15 minuta radi bržeg i jednostavnijeg sečenja. A tvrđe sireve, kao što je gauda, možete da sečete na tanke kriške pomoću gulilice za krompir. Kad sečemo nožem, listovi sira često budu deblji nego što želimo, a uz pomoć gulilice dobićete tanke kriške savršene za sendvič.

4. Ultimativni trik koji se proširio TikTokom zauvek nas je spasio od mučnog seckanja luka. Umesto klasičnog sečenja i usputnog plakanja, sad na dasku za sečenje prvo stavite vlažan papirnati ubrus i zatim na njemu secite luk, bez suza! Originalna kreatorka videa objasnila je da kiselinu iz luka privlači izvor vode, što su inače naše oči, a u ovom slučaju ubrus je prvi izvor vode. Treba da se napomene da ta teorija nije naučno potvrđena. Ipak, možemo da budemo srećni što svoje suze možemo da čuvamo za neke srećnije trenutke!

5. Ako vam je puter hitno potreban i nemate vremena da čekate da omekša, stavite ga na čašu vrele vode i ubrzaćete proces. Još jedan savet može da vam pomogne u kuvanju. Kada pripremate pire krompir, uvek prvo dodajte puter, a zatim mleko. Osim što je pire toliko kremast, izbeći ćete "gumenu" smesu koja nastaje ako se mleko umeša u vrući krompir pre putera, jer se voda u mleku pomeša sa krompirovim skrobom.

*ALT

6. Sigurno vam se bezbroj puta dogodilo da je kiselo mleko stajalo dugo na sobnoj temperaturi. U tom slučaju mleko je pustilo vodu, koja se nakupila na vrhu i sad treba da je ocedite. Najlakši način da to učinite bez straha da će kiselo mleko da ispadne u sudoperu je da skinete samo mali deo folije te okrenete čašicu naopako kako bi voda iscurila.

7. Bez obzira na to da li tostirate sendviče ili tortilje, gotovo se uvek dogodi da sir tokom pečenja iscuri. Ako ga ne brišemo odmah, a uglavnom to ne radimo, zalepiće se za unutrašnjost tostera i neće moći tako lako da se očisti. Zato ubuduće isecite masni papir za pečenje i stavite kao podlogu na toster, pa posle nećete imati posla sa uklanjanjem sira i masnoće sa tostera.

8. Ako jaja pustimo da se sama ohlade nakon kuvanja, posle će biti mnogo teže da skinemo ljusku. Zato se poslužite ovim trikom: nakon što se jaja skuvaju, stavite ih u novu posudu i pustite mlaz hladne vode da ih potpuno ohladi. Osim što ova metoda ubrzava ceo proces, takođe olakšava skidanje ljuske.

9. Pileća prsa imaju bele trake koje se ponekad teško izvade, a da se meso ne uništi. Zato nas je usrećio još jedan trend sa TikToka, u kom kreator videa viljuškom "uhvati" belu traku koja viri, a drugom rukom, u kojoj drži papirnati peškir, hvata traku pa je bez problema izvlači, dok ostatak mesa ostaje netaknut. Ceo postupak pogledajte ovde.

10. Četkica za zube odličan je alat za čišćenje ostataka hrane iz sifona. Barem jednom u šest meseci preventivno očistite odvode, koristite prirodna sredstva poput alkoholnog sirćeta, sode bikarbone ili soka od limuna jer nisu štetni za zdravlje i okolinu.

Vi ste šef svoje kuhinje!

Ne morate da znate šta je "posteljica od krompira", dovoljno je samo da imate strast prema kuvanju i želju za učenjem. Umeće kuvanja usko se veže za stvaranje naših ličnih priča, sećanja i dogodovština prilikom pripreme jela. Zbog toga, čak i ako niste profesionalac u kuhinji, osećaj zadovoljstva nakon skuvanog jela je neprocenljiv, a verujemo da se i vaši bližnji raduju vašim kuhinjskim kreacijama jer ljubav ipak dolazi kroz želudac!

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare