Namirnice koje daju energiju: Sjajne za doručak i dobar početak dana

Želeli to da priznate ili ne, nekad je baš teško ustati ujutru i krenuti na posao. Ipak, imajte na umu da hrana koju konzumirate može da vam da svu potrebnu energiju.

Nedelja, 04.04.2021.

15:14

Izvor: B92

Namirnice koje daju energiju: Sjajne za doručak i dobar početak dana
Foto: Shutterstock/Anna Mente

Podeli:

Uravnoteženi doručak uključuje konzumaciju proteina, masti i ugljenih hidrata.

Proteine telo koristi za izgradnju tkiva u telu, ugljeni hidrati su izvor energije, a masti snabdevaju energijom telo i pomažu mu da apsorbuje vitamine.

Ukoliko jedete ovakve namirnice za doručak, sigurno ćete ujutru imati energije.

Ovsena kaša. Ovas je pun vitamina i minerala: fosfora, gvožđa, vitamina B, magnezijuma i slično. Ukoliko vam je potrebna dugotrajna energija, ovo je pravo rešenje.

Puter od badema. Bademi su sjajan izvor masti, antioksidanasa, gvožđa, kalcijuma i vitamina E. Ujedno, sadrže i proteine. Puter od badema možete da koristite kao dodatak smutiju.

Jaja. Moćna hrana idealna za doručak. Možete da ih jedete na više različitih načina, a veoma su zdrava i daće vam svu prekopotrebnu energiju.

Grčki jogurt. Možete da ga kombinujete sa čim god želite. Takođe, grčki jogurt je sjajan probiotik.

Papaja. Sjajan je dodatak doručku, bilo da pijete smuti, ili jedete nešto drugo. Bogata je vitaminima C i A.

*ALT

Mleveno laneno seme. Lan je bogat rastvorivim vlaknima što može da dovede do usporavanja varenja i smanjenja nivoa šećera u krvi. Koristite ga kao dodatak svakom obroku, a naročito tokom doručka.

Bobice. Borovnice, jagode, maline, kupine, superhrana koju možete da kombinujete uz mnogo toga. Slatke su i niskokalorične, pa će svakom obroku dati sjajan ukus.

Čia seme. One pružaju visok nivo vlakana i poseduju takozvano viskozno vlakno koje upija vodu. Dovoljne su samo kašika ili dve čia semena i bićete siti zasigurno. Kombinujte ga uz bademovo mleko.

Avokado. Bogat je vitaminima K, C, B i E, kalijumom i folatom. Može da se jede kao prilog, uz jaja, smuti, tost, kako god da želite.

Kokosov orah. Daju organizmu male količine vitamina B, ali mnogo minerala i masti. Kombinujte ih uz jogurt, kašu ili voće.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare