Bananarama: Tri decenije im je trebalo da se pomire

Šivon, Keren i Sara deset godina su živele zajedno, snimale, nastupale i ušle i u Ginisovu knjigu rekorda.

Subota, 10.04.2021.

10:57

Izvor: The Guardian

Bananarama: Tri decenije im je trebalo da se pomire
Foto: Profimedia

Podeli:

Engleska pop grupa Bananarama, bila je najveća, najpopularnija ženska grupa 80-ih, zahvaljujući hitovima i pank stavu. U Ginisovu knjigu rekorda ušle su kao ženska grupa sa najvećim brojem hitova. Od 1982. do 2009. na britanskoj top listi imale su čak 29 singlova.

U jeku slave, poslednji put nastupile su zajedno na dodeli britanskih muzičkih nagrada 1988. godine. Pevale su svoj hit "Love in the First Degree", obučene u male crne koktel haljine. Ubrzo posle te noći Šivon Fehi napustila je bend i ostavila Saru Dalin i Keren Vudvord, prekidajući tako desetogodišnju pop istoriju koju su zajedno napravile. Šivon je napravila novu grupu "Shakespears sister" a Sara i Keren nastavile su sa "Bananaramom", angažujući druge pevačice umesto Šivon. One su bile ljute na Švon, i Šivon je bila ljuta na njih.

Tri decenije im je bilo potrebno da poprave prijateljstvo.

"Bilo je 2 ujutru, mnogo vina je bilo popijeno i sve tri smo bile vrlo emotivne. Ljubav i prijateljstvo je vraćeno. Te noći stvarno smo to osetile", ispričala je Šivon o pomirenju tri članice grupe koje se dogodilo posle tri decenije od njihovog poslednjeg nastupa. Pomirenje se dogodilo u njenoj kući u Londonu, 2017. godine, posle decenija loših odnosa.

Nekoliko meseci kasnije, Keren je pozvala Šivon i rekla da ide sa njima na turneju. "Ne znaš koliko nas vole, moraš da ideš sa nama".

U intervjuu za "Gardijan", koje su dale sve tri, posle pomirenja i uoči odlaska na turneju 2017. godine, sećale su se i početaka, vremena slave, ali i zbog čega se desio prekid prijateljstva.

"Otišla sam iz Bananarame, ali svi su me i dalje znali kao Šivon iz Bananarame. Sećam se kad sam upoznala repera Rika Rosa. Rekao mi je 'Vi ste bile tako kul, Hoću da uradim remiks pesme Cruel Summer'. Bananaramu su voleli i bendovi "Cure", The Cult", "The Prodigy", "The Deftones", seća se Šivon.

Keren i Sara bile su najbolje prijateljice od detinjstva, od 4. godine, i to prijateljstvo traje i danas, u njihovim 50-im godinama. I danas idu zajedno na odmor, njihova deca su kao braća i sestre.

Sara je zatim upoznala Šivon na studijama novinarstva i ubrzo su njih tri postale nerazdvojne.

"Volele smo muziku, klubove, bile smo na sceni. Poznavale smo muzičare, svi smo izlazili na ista mesta. Kada nismo imale gde da živimo, uselile smo se u apartman "Sex pistolsa" koji je služio njima za probu. Bio je pun instrumenata, i samo smo rekle, moramo to da probamo. I htele smo samo da budemo vokali", ispričale su za "Gardijan"

Dok su tada ženske grupe bile lepo obučene, kreativni haos bio je deo šarma Bananarame.
"Mi smo samo htele da izađemo na scenu i pevamo. Mi smo sa ulice došle, bukvalno. Sve ostalo se samo desilo".

Iznajmile su zajedno stan u Londonu, skupile nameštaj sa ulice, nisu imale ni kuhinju.
"Ništa nam nije bilo važno, bile smo mlade. Ne razmišljaš, kuda ideš, šta ti je plan, samo smo uskočile u to".

Vrlo brzo, počele su da žive bolji život, jer je njihov singl iz 1983. "Cruel Summer" stigao i na listu Top 10 u Americi. Odjednom su putovale, odsedale u skupim hotelima, ali su i dalje same sebi šile i pravile garderobu za nastupe. Nisu imale koreografiju na nastupima, igrale su same, kako su htele, kao "amateri".

Do 1986. izdale su tri albuma i sve je postalo ozbiljnije, upeglanije iako su mislile da to nikada neće postati. Njihov producent znao je da kaže da su bile "noćna mora", sa "toliko mnogo mišljenja o svemu". Ali, one kažu da su drugi teško prihvatali da nisu tip osoba koje neko može da tretira kao hit mašine, dok pasivno posmatraju sve.

*ALT

Pesma "Venus" dovela ih je i do 1. mesta na američkoj top listi i razmišljale su i o svetskoj turneji, ali tad, te 1988. godine, Šivon ih je napustila.

to vreme, bilo mi je već dosta pop muzike, ja sam u tom periodu bila depresivna, osećala sam se izgubljeno. Opsestivno sam slušala The Smiths i samo sam želela nešto drugo... Bio je to veliki pritisak. Nas tri smo bile zajedno 24/7 godinama, nije moglo da se nastavi", priča Šivon.

"A ja sam bila na potpuno drugačijem mestu tada. Apsolutno sam volela i obožavala naš album Wow (4. album grupe), i prvi put sam osećala da je to to što treba da radimo. Uživala sam u svemu što smo radile, dobro se zabavljala", iskrena je Keren.

"Osećala sam se prilično izolovano unutar benda godinama pre. Kada su se one osetile izdano, otišla sam", kaže Šioban, a Sara i Keren dodaju: "Da, mislile smo, 'Ok, sad se udala za Dejva Stjuarta, zeznula je stvar i ostavila nas'".

Šivon je tada svoju "mračniju stranu" iskazala kroz grupu "Shakespears Sister" koja je takođe bila vrlo uspešna i imala više hitova. Ali, Bananarame nisu nameravale da stanu. Krenule su na svetsku turneju, sa trećim članom, Džeki Saliven, koja se ipak nije dugo zadržala i nije uklopila.

I te 2017. godine su se pomirile, kako kažu, uz "puno vina, emocija i priče".

Nastupale su 2017. i 2018. godine. 2019. izdale su novi album, a Sara i Keren su prošle godine objavile i autobiografiju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.