Treći dan proslave Uskrsa: Danas je najsrećniji utorak u celoj godini

Uskršnji praznici se uglavnom proslavljaju tri dana širom Srbije, pa je današnji dan u narodu poznat i kao Vaskrsni, Vodeni ili Svetli utorak.

Utorak, 04.05.2021.

09:20

Izvor: Super žena

Treći dan proslave Uskrsa: Danas je najsrećniji utorak u celoj godini
Foto: Profimedia

Podeli:

U većini naših krajeva, Vaskršnji praznici traju tri dana. Na Vaskrsni utorak se nastavljaju gozbe i veselja, na kome se ugošćavaju rođaci, kumovi, komšije i prijatelji.

U narodu se ovaj utorak smatra najboljim utorkom u celoj kalendarskoj godini. Ponegde se u selima, mada nije raširen običaj, održavaju svadbe, jer se vreme praznovanja Hrišćanske Pashe smatra posebnom blagodaću, pa se ta blagodat želi preneti i na nove supružnike i njihovu novoosnovanu porodicu.

Po verovanju u Gruži na Svetli utorak nije dobro da se bilo šta radi (da se pere, šije, krpi...) sa muškom odećom, pogotovu onom budućih vojnika. U Šumadiji se pak praznuju tri Vodena utorka, a osim današnjeg obeležava se i utorak posle Đurđevdana i utorak nakon Trojice. Kako im i samo ime kaže, posvećena su vodi i praznuju se da bi pala kiša, neophodna za rast i rod useva.

Nevezano za kraj Srbije, univerzalno "pravilo" je da se dele radost i sreća i da se ovaj dan provede sa voljenim, bliskim ljudima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare