Sve više žena zbog kovida ima poremećaj ciklusa

Nove posledice koronavirusa: sve više žena u Srbiji zbog kovida ima poremećaj ciklusa! Zašto je to tako? Da li se i kako leči? Na ova ali i druga aktuelna pitanja koja se tiču reproduktivnog zdravlja žene, u "150 minuta" TV Prva odgovarao je ginekolog dr Vanja Milošević.

Utorak, 04.05.2021.

14:29

Izvor: TV Prva

Sve više žena zbog kovida ima poremećaj ciklusa
Printscreen/TV Prva

Podeli:

"Ne bih izvlaćio zaključke, mogu da pričam o iskustvu, koje je za sada skromno. Tek je prošlo godina dana. Broj pacijentkinja koje se javljaju sa ovim poremećajem jeste povećan, one to vezuju sa preležanom koronom", rekao je dr Vanja Milošević.

Žene koje su preležale koronu imale su poremećaj u smislu kašnjenja ciklusa, retko su im obilne ili oskudne menstruacije, dakle, osnovni poremećaj je u vremenskom periodu.

"Siguran sam da je jedan od razloga stres u ovom vremenu koronavirusa, koja je nepredvidiva po toku. Taj stres utiče na poremećaj hormonski kod žena. Primetili smo i da se ovo dešava kod pacijentkinja koje su imale teži oblik korone. Verujemo da je u osnovi stres, udružen sa organskim razlozima", naveo je dr Milošević.

Dr Milošević savetuje ženama da se ne leče same, već da se jave lekaru. Iako je trenutno pristup lekaru teži zbog pandemije i kovid centara, dr Milošević naglašava da je važno ipak da se jave lekaru. Potrebno je uraditi dodatne analize.

Poslušajte detaljnije razgovor u video-materijalu koji je u prilogu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare