U Zemunu, kraj Dunava, petnaestak žena stvara kreativnu bajku

U Beogradu, na Zemunskom keju, izdvaja se jedno maštovito mesto u kojem petnaestak žena predstavlja svojih ruku dela.

Nedelja, 09.05.2021.

08:30

Izvor: B92

U Zemunu, kraj Dunava, petnaestak žena stvara kreativnu bajku
Foto:Pricesadusom

Podeli:

Lako ćete ga prepoznati po njihovim kreacijama koje su izložene odmah pored šetališta, a spoljašnji ambijent sunčanim danima osmišljen je tako da privuče ljude da odmah zakorače unutra.

Centar za promociju umetničkih zanata i rukotvorina "Pompon" proslavio je u martu ove godine sedmi rođendan, a predsednica udruženja Natalija Pavkov kaže da su sve to vreme izlagali na istom mestu, da su članovi dolazili i odlazili, a da je cilj ostao isti: afirmacija umetničkih zanata i rukotvorina.

"Članovi su uglavnom žene, mada smo imali i nekoliko muškaraca u našim redovima. Jedan od njih, Dušan, svojevremeno je tkao za francuske modne kuće, a i danas tka. Naš član je i Milan, penzioner, koji radi narukvice u makrame tehnici", priča Natalija i detaljnije nam pojašnjava kreativnu misiju "Pompona".

Od tehnika su najzastupljeniji tkanje i fimo masa od koje se pravi nakit.

"Na primer, jedna članica iz Novog Sada radi nakit od bakra, a Maja Zei patinirani bakar sa vitražnim staklom. Ona je ujedno jedina diplomirana umetnica među nama, dok smo mi ostale naturščici, odnosno samouke na ovaj ili onaj način”, priča Natalija.

Foto:Pricesadusom

Povremeno kod njih „zaluta“ i poneka saradnica koja štrika, a imaju i članicu koja izrađuje podmetače za čaše i bukmarkere od presovanog i plastificiranog lišća.

"Profesije su razne, tu je jedna žena koja radi u kulturnom udruženju, druga je bila zaposlena u policiji, imamo i joginu i penzionerku“, istakla je Natalija, koja i sama poseduje brojna znanja u oblasti ručnog rada.

Njena osnovna tehnika je makrame još od 1977. godine, a zatim tkanje, keramika, kumihimo (japanska tehnika preplitanja niti), tkanje na trouglastom ramu i na ploči.

Foto:Pricesadusom

Marija Miloradović Zei, u javnosti znana kao Maja Zei poznata je po izradi nakita u klasičnoj tehnici vitraža, mada je ranije pravila lampe i kutije za nakit.

"Pošto sam majka, logično je da najčešće radim noću, ali kako je mašina koja brusi staklo vrlo čujna, onda taj deo posla moram da radim preko dana. Što se omiljenog dela posla tiče, najlepši mi je sam proces rada dok stvaram i gledam kako će na kraju da ispadne, odnosno dok iz prvobitne ideje ne bude onako kako sam želela“, dodala je Maja za "Priče sa dušom".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare