Sa samo 17 godina postala je pilot: Voli Fank (82) čekala je 60 godina da odleti u svemir

"Rekla sam da želim da budem astronaut, ali niko me nije hteo. Nisam ni mislila da ću jednog dana ići gore".

Utorak, 20.07.2021.

17:57

Izvor: B92

Sa samo 17 godina postala je pilot: Voli Fank (82) čekala je 60 godina da odleti u svemir
Foto: Profimedia

Podeli:

U Blu Oridžinov raketi "Nju šepard", danas lansiranoj u Karmanovu liniju, koja po međunarodnoj konvenciji označava početak svemira i koja se nalazi na stotom kilometru od površine mora, pored milijardera Džefa Bezosa, njegovog brata Marka i putnika koji je let u svemir osvojio na aukciji - nalazila se i jedna posebna putnica.

U raketi je bila i Voli Fank (82) koja je postala najstarija osoba koja putuje u svemir ali koja je i posle 60 godina posvećenosti letenju, ostvarila svoj san. Voli Fank je davne 1961. godine bila učesnica privatnog programa poznatog kao "Merkjuri 13", u kojem je grupa od 13 žena bila podvrgnuta istim ispitivanjima kao i muški astronauti izabrani u okviru NASA programa za slanje prvih Amerikanaca u svemir. Bila je u vrhu klase, završila je program, kao i druge žene, ali ni jedna od njih nikada nije poletela.

"Rekli su mi da sam obavila posao bolje i brže od bilo kojeg muškarca", rekla je Fank na video snimku objavljenom na profilu Džega Bezosa na Instagramu. "Rekla sam da želim da budem astronaut, ali niko me nije hteo. Nisam ni mislila da ću jednog dana ići gore", rekla je Voli.

Ovim letom sa Bezosom jedina je iz programa "Merkjuri 13" koja je uspela to da uradi.

Foto: Profimedia

Rođena u Las Vegasu, 1939. godine, još u detinjstvu je razvila ljubav prema avionima. Sa sedam godina pravila je avione od drveta, a sa devet je već imala svoj prvi čas letenja.

U srednjoj školi želela je da izučava mehaniku, ali joj nisu dozvolili jer je žensko i nudili su joj časove iz oblasti domaćinstva. Sa 16 godina je napustila školu i upisala privatan koledž u Misuriju. Postala je član "Flying Susies" i bila najbolja u klasi od 24 pilota. Sa samo 17 godina, 1958.godine, dobila je pilotsku dozvolu.

Upisala je Univerzitet u Oklahomi, primarno zbog njihovog programa "Flying Aggies" i tu je proširila svoje znanje o instrumentima, motoru, mehanici aviona.

Osvojila je brojne trofeje, poput "Izuzetan ženski pilot", "Top pilot 'Flying Aggie'". Njen doprinos avijaciji posebno je prepoznat 1964. godine kada je postala najmlađa žena u istoriji koja je primila "Alumna Achievement Award".

Foto: Profimedia

Već sa 20 godina postala je profesionalni pilot. Bila je i prvi ženski instruktor letenja u američkoj vojnoj bazi.

Ipak, komercijalne avio-kompanije su je odbijale samo zato što je ženskog pola. Ona je nastavljala sa edukacijom i 1971. godine dostigla je zvanje "inspektor leta" od FAA, postajući tako prva žena koja je završila kurs koji je uključivao pilotski sertifikat i procedure vezane za testiranje letenja, moguće incidente i povrede procedura.

Takođe, učestvovala je i u mnogo avionskih trka, osvajajući visoka mesta.

Kada je program NASA "Merkjuri 13" obustavljen, nastavila je da sanja o tome da jednog dana ode u svemir. Kada je NASA kasnih 70-iih počela konačno da prima žene, tri puta je aplicirala. Uprkos impresivnim rezultatima i preporukama, odbijana je jer nije imala diplomu inženjera.

Kada je 1995. godine konačno prva žena odletela u svemir (Ajlin Kolins), Fank je bila previše stara da bi se kandidovala. Fank i još šest članica programa "Merkjuri 13" bile su pozvane na svečano poletanje Kolinsove i NASA im je upriličila VIP turu po Kenedi kompleksu.

Godine 2012. dala je novac da bude jedna od prvih ljudi koje će odleteti u svemir "Virgin Galactic"-om. Novac je imala zahvaljujući zaradi od knjiga i porodičnom imetku.

Foto:Profimedia

Fank živi u Teksasu, uživa u sportu, i restauraciji oldtajmera. Ima 18.600 letačkih sati, a od juna 2019. godine svake subote leti kao instruktor letenja. Prošle godine objavila je i memoare. I

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare