Koliko bi trebalo da traje savršen zagrljaj prema istraživanju?

Psiholozi sa univerziteta "Goldsmiths" u Londonu otkrili su ključne aspekte idealnog zagrljaja, uključujući njegovo optimalno trajanje i stil.

Četvrtak, 18.11.2021.

14:40

Izvor: B92

Koliko bi trebalo da traje savršen zagrljaj prema istraživanju?
Foto: Shutterstock/lissa93

Podeli:

Psiholozi su rekli da je duži zagrljaj, između pet i 10 sekundi, bio delotvorniji u odnosu na kraći.

Takođe su istakli da pozicioniranje ruku, da li su prekrštene oko struka ili preko ramena, nije zaista važno.

I dok su istraživanja sugerisala da je bolje izbegavati "izuzetno kratke zagrljaje", ostaje nedefinisano koliko dugo je predugo.

Trajanje i stil zagrljaja

Ova studija je možda prva koja ispituje "faktore koji utiču na procenu grljenja, kao i uticaj zagrljaja na raspoloženje", napisali su u izveštaju objavljenom u časopisu "Acta Psychologica".

Za istraživanje su angažovali 48 ispitanika - sve žene, "zbog ograničenih resursa".

Ispitivači su im rekli da se podele u parove i zagrle u razmacima od jedne, pet ili 10 sekundi te u dva različita obrasca grljenja, "krst" ili "vrat-struk".

Volonterke su, takođe, imali poveze na očima "kako bi se izbegle vizuelne povratne informacije koje utiču na percepciju dodira".

Nakon toga učesnice bi izvestile ispitivače o rezultatima zajedničkog zagrljaja.

Proces bi se ponovio nakon tri minute i još jednom, nakon šest minuta.

Zabeleženo je da su nakon zagrljaja učesnice koristile reči poput "prijatno", "uzbuđujuće", kako bi opisali svoju reakciju ili raspoloženje.

Prekratki i predugi zagrljaji nemaju pozitivan efekat

Otkrili su da se zagrljaj od jedne sekunde smatra manje prijatnim od zagrljaja od 5 ili 10 sekundi, a oba su imala slične pozitivne rezultate.

S druge strane, čini se da položaj ruku ima malo ili nimalo uticaja na učesnike, s obzirom da su psiholozi prethodno smatrali da su "ukršteni" zagrljaji prijatniji od zagrljaja "vrat-struk".

U drugom eksperimentu, istraživači su posmatrali zagrljaje između 206 muškaraca i žena u kampusu "Goldsmiths", te su od njih tražili da ocene svoje iskustvo na skali od 0 do 100.

Uprkos razlikama u polu i visini, ukršteni stil bio je najčešći pristup između muškaraca i žena.

"Ovo je iznenađujuće, jer unakrsni zagrljaj između dvoje ljudi s razlikama u visini deluje nezgrapno", napisali su autori.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare