Ginekolog otkriva 5 najčešćih mitova o dojenju

O svakom su segmentu roditeljstva, posebno majčinstva, u nekom periodu "kružile" su usmene i onlajn dezinformacije, a verovatno nema teme vezane za majčinstvo o kojoj je ispričano toliko mitova i prihvaćeno toliko zabluda kao o dojenju.

Nedelja, 05.12.2021.

08:00

Izvor: pinkvilla

Ginekolog otkriva 5 najčešćih mitova o dojenju
Foto: Shutterstock/Nina Buday

Podeli:

Od opuštenih grudi do blage hrane, ginekolog dr Gandali Deorukar iz britanske bolnice Vokhardt podelila je na portalu Pinkvilla koje je popularne mitove o dojenju najčešće imala prilike da čuje.

1. Dojenje je pouzdana kontracepcija


Čak i ako isključivo dojite, ovulacija se događa i već tri meseca nakon porođaja možete zatrudneti pa se, ako to želite izbeći, posavetujte o najboljoj kontracepciji. 2.

2.Ne bi trebalo da dojite ako imate začepljene mlečne kanale

Najbolji način lečenja začepljenja mlečnih kanala i zastoja mleka je što češće dojenje i/ili izbacivanje, kako biste sprečili infekcije. Pre dojenja na dojku stavite topli oblog, a ako ipak razvijete infekciju, obratite se svom ginekologu.

3. Od dojenja se dojke nepovratno "obese"


Dojke se tokom trudnoće često čak udvostruče i, bez obzira dojite li ili ne njihova će veličina u trudnoći opterećivati ligamente koji ih "drže", a svaki pritisak na njih uzrokuje dodatno opuštanje. Ipak, na to kako će grudi izgledati i hoće li se, i kad, spustiti najviše utječu godine, BMI (indeks telesne težine), veličina grudi pre trudnoće.

4. Majka tokom dojenja sme da jede samo blagu hranu

Do trenutka kada se hrana koju jedete probavi i iskoristi za stvaranje mleka, potencijalno loši elementi iz nje su se već razgradili i ne bi uopše trebali uticati na bebu. Zato ne menjajte svoje prehrambene navike, a pazite i da redovnim pijenjem održavajte hidrataciju.

5. Tamno pivo će da podstakne nastanak mleka

Nema dokaza koji bi ovo potvrdili, štaviše, alkohol može smanjiti nivo prolaktina, hormona koji pomaže da telo proizvede dovoljno mleka. Prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji, konzumiranje alkohola se ne preporučuje majkama koje doje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.