Sve ljubavi Fej Danavej: Bila je najzanosnija plavuša Holivuda, plenila je talentom i lepotom

Američka glumica Fej Danavej proslaviće sutra 81. rođendan, a mnogi je pamte kao javnu ličnost koja je često punila naslovne strane tabloida detaljima iz svog privatnog života.

Četvrtak, 13.01.2022.

10:02

Izvor: Dnevnik.hr

Sve ljubavi Fej Danavej: Bila je najzanosnija plavuša Holivuda, plenila je talentom i lepotom
Foto: Profimedia

Podeli:

Oskar, Emi, Zlatni globus i BAFTA samo su neke od nagrada koje Fej ima na svojim policama, a uloga u filmu "Boni i Klajd" donela joj je svetsku slavu.

Inače, Fej Danavej je ujedno i jedna od četiri glumice koje su tokom karijere dobile nagrade za najbolju i najgoru glumicu. Oskara je dobila za ulogu u filmu "Network", a Zlatnu malinu zaradila je za "Mommie Dearest".

Neretko je odbijala uloge koje su joj mogle znatno poboljšati status u svetu Holivuda, ali je nikad nije bil osramota da javno priča o tome. Među najpoznatijim ulogama koje je odbila bila je uloga Sare u filmu "Rekvijem za snove".

Ulogu je na kraju dobila Elen Berstin, koja je nagrađena i Oskarom za svoj rad. Ponuđena joj je i uloga u filmu "Julia", ali i tu je ulogu odbila, a Džejn Fonda, koja je glumila umesto nje, nominovana je za Oskara za najbolju žensku glumicu.

Buran ljubavni život američke glumice često je bio i glavna tema brojnih medija. Na počecima karijere zaljubila se u stendap komičara Lenija Brusa, ali njihova veza trajala je samo godinu dana. Kasnije se verila s fotografom Džerijem Šacbergom, ali ni oni nisu uspeli. Par je kasnije rekao da su, ipak, ostali dobri prijatelji.

U Marčela Mastrojanija zaljubila se dok su radili na filmu "Mesto za ljubavnike" te su dve godine bili u vezi. Fej je htela da se uda za njega, ali i da formira porodicu sa njim, međutim, u tom trenutku glumac je već bio u braku, a nije hteo da se razvede.

Nakon dve godine Fej je odlučila da raskine sa njim, a novinarima je rekla da se previše dala za tu vezu.

"Kada se prisetim trenutaka s Marčelom, osećam samo žaljenje. Jedan deo mene i dalje smatra da bismo, da smo se onda venčali, i danas bili u braku. Želja nam je bila da ostarimo zajedno, međutim to se nije dogodilo", napisala je godinama kasnije glumica u autobiografiji.

A sam Marčelo Mastrojani je u jednom intervjuu iz 1987. godine priznao da ju je voleo.

"Ona je žena koju sam najviše voleo", rekao je.

Glumica se 1974. godine udala za pevača grupe "The J. Gelis Band", Pitera Vulfa. Zbog profesionalnih obaveza imali su probleme u braku, pa su se pet godina kasnije razveli.

Svog drugog supruga Terija O'Nila upoznala je još 1977, a venčanje se održalo 1983. godine.

Sina Lijama dobili su tri godine pre nego što su se venčali, a nekoliko godina kasnije O'Nil je priznao da su usvojili dete.

Nakon razvoda od Terija, Fej Danavej je bila u vezi s Frederikom Forsajtom, a imala je aferu i sa Robertom Altmanom.

Prema mišljenjima mnogih obožavalaca, Fej je ušla u kategoriju jedne od najlepših glumica svih vremena. Danas je retko možemo videti u javnosti, a kada se pojavi izaziva veliku pažnju medija zbog navodnih plastičnih operacija koje je imala.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare