Dr Perišić: "Posle posta - polako" VIDEO

Kad dođe Vaskrs, imamo običaj da odjednom nadoknadimo sve one poslastice koje smo sebi uskraćivali tokom velikog posta. Kako pravilno i postepeno da prekinemo post, koliko se kuvanih jaja sme pojesti u jednom danu, voditeljka TV Prva konsultovala se sa dr Vojislavom Perišićem, gastroenterologom.

Ponedeljak, 25.04.2022.

12:21

Izvor: superžena/TV Prva

Dr Perišić:
Foto: Printskrin/TV Prva

Podeli:

U razgovoru za pomenutu televiziju, doktor je istakao da bi tokom praznika, prvenstveno, trebalo da uživamo u hrani. Međutim, i tu bi trebalo da budemo oprezni, jer praznična trpeza može da izazove probleme sa stomakom.

On je, takođe, ispričao da ne bi trebalo da se preteruje sa jajima, jer više od dva mogu da uspore proces varenja organizma, ali i da izazovu gorušicu.

"Vidite, dosta je dva jaja. Dva jaja sadrže: 50 odsto gvožđa, 20 grama proteina, 10 grama lipida", kaže on.

Što se tiče osoba koje su praktikovale Vaskršnji post, Perišić kaže da se organizam veoma lako navikava na veliku količinu hrane, osim na masti.

"Naš organizam se veoma lako adaptira na veliku količinu proteina i ugljenih hidrata, ali ne i masti. Treba kod masti biti lagan", priča, te dodaje da bi velika količina masti u organizmu nakon posta mogla da izazove pankreatitis.

Opširnije u video-prilogu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare