Pet potpuno beskorisnih trikova za lepotu

Čuli ste za rečenice poput "ako ošišate kosu, ona brže raste" ili "pasta za zube odlično otklanja akne"?

Četvrtak, 05.05.2022.

07:40

Izvor: Super žena

Pet potpuno beskorisnih trikova za lepotu
Foto: Bogdan Sonjachnyjshutterstock

Podeli:

Postoji bezbroj saveta za lepotu koji su postali moderni, ali nisu delotvorni.

Paula Begoun, poznata kao "kozmetički policajac" tvrdi da na primer masiranje ne pomaže sastojcima da se bolje apsorbuju:

"Ako se stalno isteže kožu lica, elastična i kolagena vlakna se rastežu i lome. Nisu svi proizvodi namenjeni da se apsorbuju, neki moraju da ostanu na površini da bi zaštitili kožu", kaže.

U nastavku pročitajte koji to još mitovi jednostavno ne deluju i i nemaju povoljan učinak

Krema za bebe kao proizvod za negu

Mnoge pripadnice lepšeg pola koriste dečju kremu kao tretman za lice. Neko je siguran da je dečja kozmetika puno bolja od one koja se nudi odraslima. Neko se jednostavno ne trudi, verujući da razlika u sredstvima nije ništa drugo nego marketinški trik.

Dečja krema, naravno, ima vredne kvalitete: umiruje kožu, ima hipoalergena svojstva. Međutim, ne može rešiti probleme „odrasle” kože, pogotovo ako je reč o promenama vezanim za uzrast. Osim toga, dečje kreme stvaraju karakterističan film, a to zauzvrat može izazvati pojavu veće upale.

Talog od kafe kao piling za lice

Gotovo svi znaju o prednostima pilinga kože. Često se u tu svrhu koriste proizvodi koje imamo u kući, poput kafe. No, korišćenje taloga kao pilinga za lice nije najbolja ideja jer su njene čestice pregrube i velike pa mogu povrediti gornji sloj epiderma, što će neminovno dovesti do dehidracije kože, ali i povećane razdražljivosti i osetljivosti.

Istovremeno, talog od kafe koristi se i kao piling za telo. Generalno, s mehaničkim pilingom kože lica, morate biti izuzetno oprezni. Ne zaboravite na čišćenje maskama i pilinzima na bazi kiselina.

Pasta za zube kao lek za akne

Često se kao lek za upale na licu preporučuje obična pasta za zube, koja se mora naneti na mesto bubuljice. Problem je što pasta za zube neće otkloniti upale i može izazvati iritaciju na ovom mestu. S aknama je bolje ne eksperimentisati – nemojte ih istiskivati, već se obratite dermatologu.

Korišćenje čistih eteričnih ulja s lekovitim učinkom

Danas mnoge devojke koriste razna eterična ulja u ličnoj higijeni i nezi zbog svojih lekovitih svojstava, ali kako ne bi dobile opekotine i probleme s kožom, morate znati da se ti proizvodi nikada ne koriste u čistom obliku. Moraju se dodati baznim uljima – od koštica grožđa, ulju koštica kajsije, maslinovom, kokosovom itd. Tako ćete imati koristi, a ne štete.

Tonici na bazi alkohola za masnu kožu


Ljubav prema tonicima na bazi alkohola često se javlja kod mladih devojaka čija je koža sklona osipu i oslobađanju veće količine sebuma. Čini im se da, koristeći alkoholni tonik, jednim udarcem ubijaju dve muve: isušuju kožu i uklanjaju uzrok akni. Kao rezultat toga, nakon korišćenja takvih tonika već u odrasloj dobi, suočene su s činjenicom da njihova koža postaje ne samo masna, već i dehidrirana, osetljiva i sklona iritacijama.

Takvoj koži nije lako ugoditi, kao ni odabrati odgovarajuću negu za nju. Zapamtite: alkoholni tonici mogu se primenjivati samo lokalno i samo ako ih prepiše dermatolog. U ostalim slučajevima bolje je koristiti kozmetičke proizvode s kiselinama (kreme, serumi, tonici) – to je salicilna kiselina koja pomaže u borbi protiv osipa te AHA i BHA kiseline koje regulišu sebum.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare