"Ne flertujem, samo sam ljubazna": Zašto neki muškarci pogrešno tumače pristojno ponašanje?

Gotovo da nema žene kojoj se nije dogodilo da se ponaša prijateljski da bi potom shvatila da je to protumačeno kao — flert. Kako naučnici tvrde, za to postoji jednostavno objašnjenje.

Sreda, 11.05.2022.

13:19

Izvor: Glossy

Foto: Antonio Guillem/shutterstock

Podeli:

Razgovarate s nekim poznanikom ili kolegom srdačno, pristojno i apsolutno neromantično, bez ikakve skrivene namere ili simpatije u ljubavnom smislu i... saznajete da je muškarac stekao utisak da flertujete s njim? Da, dogodilo se skoro svakoj!

U pitanju je fenomen poznat kao seksualna zabluda, a u ovoj situaciji našlo se čak 90 odsto ispitanih žena!

Kako je pre nekoliko godina pokazalo istraživanje norveškog Univeziteta za nauku i tehnologiju, muškarci su skloniji da prijateljsko ponašanje protumače kao signal "seksualnog interesovanja", dok je kod žena obratno — pre će flertovanje da shvate kao ljubaznost.

U studiji je učestvovalo 300 heteroseksualaca starosti između 18 i 30 godina, koji su odgovarali na pitanja o svojim iskustvima s pripadnicima suprotnog pola. Neka od pitanja glasila su "Da li ste se ikada ponašali prijateljski prema osobi suprotnog pola da bi potom to bilo shvaćeno kao seksualno interesovanje?" i "Da li ste ikada pokazali nekom seksualno interesovanje da bi druga strana protumačila to kao prijateljski odnos". Uvrđeno je da se ovakve zablude događaju pripadnicima oba pola, ali da će žene pre da vide flertovanje kao ljubaznost, dok su muškarci skloniji da pristojno ponašanje shvate kao pokazivanje seksualnog interesovanja.

Nešto slično pokazala je i slična studija američkih stručnjaka iz 2003. godine.

Istraživači veruju da uzrok treba tražiti u evolucionarnoj biologiji, pre svega zbog zemalja u kojima su ova istraživanja sprovedena. Naime, Norveška je često na vrhu lista zemalja s najvišim stepenom rodne ravnopravnosti, dok Sjedinjene Američke Države ne mogu da se pohvale takvim statusom. Veruje se da su muškarci evoluirali tako da i manji ženski znak pažnje doživljavaju seksualno kako ne bi propustili priliku za reprodukciju, dok su žene navodno evoluirale tako da slabije percipiraju seksualno interesovanje — ako završe s pogrešnim muškarcem, rizikuju odgajanje deteta bez partnera, što u doba praistorije nije moglo da bude ništa lakše nego danas, a uz to propuštaju priliku da se dođu do pogodnijeg partnera.

Autor pomenute studije Mons Bendiksen ističe da su muškarci evolucijski skloniji da budu previše optimistični u potrazi za seksualnim odnosima, ali napominje da to ni na koji način ne sme da bude izgovor muškaraca koji pritiskaju žene da se upuste u intimnost s njima ili ne prihvataju "ne" kao odgovor.

"Mogu da se preduzmu mere koje će sprečiti seksualno uznemiravanje. Pomoći će ako naučimo muškarce da to što se žena smeje njihovim šalama, stoji blizu njih ili im dodirne ruku na žurki ne znači da su seksualno zainteresovane ako oni pomisle da jesu", objasnio je Bendiksen.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.