Ginekolog za Superženu - zašto nekog seks pokreće, a zašto nekog koči?

"Kod životinja se nagoni dešavaju u estrusnim periodima i garantuju produženje vrste, kod čoveka su nagoni obogaćeni, oplemenjeni i čovek kao najviša vrsta jedini i može upravljati njima. Ono što je zajedničko svima, jeste da ukoliko nagon (protkan kroz ljubav ili ne), ne bude dovodio do zadovoljstva, tada će imati prirodnu tendenciju da se gasi", priča nam ginekolog dr Marica Đuran.

Četvrtak, 19.05.2022.

08:52

Izvor: Super žena

Ginekolog za Superženu - zašto nekog seks pokreće, a zašto nekog koči?
Foto: Jacob Lund/Shutterstock

Podeli:

Zašto nekog seks pokreće, a zašto koči?

Ginekolog dr Marica Đuran sa medicinske strane nam je objasnila zašto dolazi do gašenja seksulanih želja i koji su najčešći uzročnici ove pojave kod muškaraca i žena.

"Kao ginekolog poći ću prvo od fiziologije. Zdravlje je najveći garant zadovoljstva. Ukoliko žena oseća bol pri intimnom odnosu, ona će ga izbegavati. Mnoge bolesti, pre svega upale jajnika, razne smetnje sa sekretom, previše, premalo prirodne vlažnosti, neprijatnosti kandide ili neprijatni miris koje i sama žena oseća zbog vaginoze ili trihomonasne infekcije, kočiće njenu želju. Endometrioze zbog čestih priraslica koje daju, kao i velike ciste na jajnicima i miomi koji mehanički čine prepreku, mogu takođe da dovedu do bola", priča ona za Superženu, te dodaje da promene na sluznici utiču na seksualnu želju.

"Promene na samoj sluznici, njena atrofija kod strarenja ili suvoća zbog upotrebe kontraceptiva, raznih intimnih sapuna i sl, kao i promene u smilsu kondiloma ili većih papiloma isto sprečavaju fiziološki čin koitusa i umesto pojačavanja želje,dovode do kočenja i nekad i prekida započetog odnosa".

Na seksualnu želju, priča ginekolog Marica, najviše utiču hormoni dopamin i testosteron, a to je možda i odgovor zašto muškarci imaju jače izražen seksualni nagon.

Šta utiče na libido?

Sa medicinskog apekta, veliki uticaj na libido imaju biološki, psihološki, ali i socijalni faktori koji diktiraju potrebu za seksom.

Na njega deluju biološki faktori, hormoni, testosteron, dopamin, ali i zdravo telo, u dobroj kondiciji,a iznad svega psihološki faktori, dakle ljubav, želja za zbližavanjem, prijatnost u društvu onog drugog, dok su socijalni faktori isto tako bitni. Ne bi trebalo ni zanemariti i loše navike, ishrana koja nas čini tromim, razne bolesti koje utiču na cirkulaciju, od dijabetesa do srčanih problema,a nemije,bolesti zavisnosti, alkoholizam i narkomanija - sve to utiče na libido", ističe ginekolog za Superženu.

A šta ćemo sa onima koji imaju prevelik libido?

Postoje i one osobe koje imaju prevelik libido, te su stalno nezasite. Kako kaže ginekolog Marica Đuran, ova konstantna potreba za seksulalnim odnosima usko je povezana sa emotivnom prazninom.

"Postoje osobe čija je želja nezasita, jednostvano, oni ne mogu da nakon postignutih orgazama osete tu potrebu za fiziološkom pauzom, jer se kod njih u stvari radi o emocionalnom defektu, nezadovoljena je emocija. Zato su promiskuitetni, jer traže upravo nekog ko će im dati više", kaže ona za Superženu.

"Napomenuću i jos jednu nepravdu, kada se kaže nimfomanija, svi znaju da se radi o nezasitim ženana, dok izraz satirijaza nije često u upotrebi. Valjda se u muškom svetu to prećutno opravdava", naglasila je doktorka.

*ALT

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare