Spavate li leti bez odeće? Evo šta time činite sebi i svom telu...

Iako se često navode dobre strane spavanja bez odeće, doktorka specijalizovana za poremećaje spavanja dr Sofi Bostok sa portala thesleepscientist.com kaže kako po velikim vrućinama ipak nije preporučljivo spavati bez odeće, jer nam noću telesna temperatura, bez obzira na to koliko je napolju toplo, dovoljno pada.

Petak, 01.07.2022.

08:48

Izvor: novi.ba

Spavate li leti bez odeće? Evo šta time činite sebi i svom telu...
Foto: Dahin/Shutterstock

Podeli:

"Kad spavate goli, znoj se sakuplja na telu i tamo ostaje, što nije dobro jer će tokom noći temperatura tela pasti, a znoj će vas previše rashladiti”, rekla je dr Bostok koja u tom slučaju savetuje spavanje u pidžamama i spavaćicama od laganih i prozirnih materijala, koji sa tela mogu lako upiti znoj.

"Važnije je šta ćemo piti, nego jesti" VIDEO

Drugi način da nam tokom sparnih noći ne bude prevruće je, kaže ona, da držimo spuštene roletne u spavaćoj sobi tokom celog dana, da ne ulaze svetlost i toplina.

"Ako vam je u sobi toplije nego napolju, nemojte da preko dana držite prozore otvorenim, već ih otvorite malo pre nego što odete na spavanje", predlaže dr Bostok.

Nemate klimatizaciju? Ovi trikovi će vam pomoći da rashladite kuću

Isto tako, dodaje, sa kreveta sklonite teške i debele pokrivače i ostavite samo pamučni lagani prekrivač.

"Tanki pamučni prekrivači upijaju znoj pa je uvek dobro da ih imate kraj sebe na krevetu", objašnjava Sofi, a za bolji san po velikim vrućinama preporučuje i tuširanje pola sata pre spavanja.

"Ne morate da se tuširate hladnom vodom, da biste se rashladili. U tome će vam pomoći i topliji tuš ili kupka, koji takođe spuštaju temperaturu tela", objasila je doktorka za Women’s Health.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.