Sajentologija, razvodi, skandali: Tom Kruz, glumac koji je hteo da bude sveštenik

Jedan od najvećih filmskih zvezda na svetu, poznat je i kao pripadnik sajentološke crkve...

Nedelja, 03.07.2022.

13:28

Izvor: B92

Sajentologija, razvodi, skandali: Tom Kruz, glumac koji je hteo da bude sveštenik
Foto: Profimedia

Podeli:

Slavni glumac Tom Kruz rođen je 3. jula 1962. godine u Sirakjusu (Njujork) u porodici učiteljice Meri Li Fajfer i inženjera Tomasa Kruza Mapotera III. U detinjstvu se često selio po SAD i Кanadi, a pre nego što se počeo baviti glumom, pohađao je školu za katoličkog sveštenika. Kao mali igrao je hokej na travi, ali je prestao nakon što se povredio i oštetio prednji zub.

Na filmu je prvi put nastupio 1981. godine u ostvarenju Franka Zefirelija Ljubav bez kraja, a prvu veću ulogu imao je 1983. godine u filmu Rizičan posao reditelja Pola Brikmana:

"Sa 18 godina sam napustio školu i otišao u Njujork da postanem glumac, nisam ni sanjao da ću ovoliko da postignem", pričao je svojevremeno.

Igrao je u filmovima kao što su: Top gan, Boja novca, Кišni čovek, Rođen 4. jula, Intervju sa vampirom, Nemoguća misija, Džeri Magvajer, Nebo boje vanile...

Tri puta je nominovan za Oskara za filmove Rođen 4. jula, Džeri Magvajer i Magnolija.

Njegova prva poznata devojka bila je glumica Melisa Gilbert kada je imao svega dvadeset godina, dovodili su ga u vezu sa a koleginicom Heder Loklir. Krajem osamdesetih bio je u vezi sa Šer. Ipak, svoju prvu bračnu zajednicu zasnovao je 1986. godine sa šest godina starijom Mimi Rodžers koja ga je uvela u sajentološku crkvu. Od tada Tom je vatreni zagovornik ove sekte.

Na setu snimanja filma Dani groma 1989., Tom je upoznao svoju drugu suprugu, Nikol Kidman, te se zbog veze s njom nekoliko meseci kasnije razveo od Rodžersove. U braku koji je trajao jedanaest godina Kruz i Kidmanova usvojili su dvoje dece, Izabelu i Konora.

Nakon snimanja Nebo boje vanile (2001) otpočeo je vezu sa Penelope Kruz i zajedno su proveli dve i po godine, a kada su svi očekivali veridbu oni su objavili da su se rastali.

U aprilu 2004. Kruz je otpočeo romansu sa glumicom Kejti Holms, verili su se sledeće godine na Ajfelovoj kuli da bi se dvanaest meseci kasnije venčali na intimnoj svečanosti u jednom Italijanskom zamku. Ipak, uoči njegovog pedesetog rođendana Kejt je podnela zahtev za razvod. Zajedno imaju ćerku Suri.

Iako nikad nisu otvoreno pričale o tome, navodno zbog pretnji Sajentološke crkve, sve tri supruge su pobegle od Kruza upravo zbog njegovih čudnih religijskih uverenja. Zbog tih istih uverenja već godinama nije video svoju biološku ćerku Suri jer je ona kao trogodišnje dete s majkom napustila crkvu.

Pre par godina londonskoj premijeri filma Džek Ričer – Put bez povratka Lukrecija Milarini sa ITV News pitala je Kruza o novom dokumentarcu Luja Teroa My Scientology Movie. Kruz je dao pomalo neodređen odgovor: "To je nešto što mi je neverovatno pomoglo u životu. Sajentolog sam već 30 godina, to je nešto... znate, bez sajentologije ne bih bio ovo što sam sad. To je predivna religija. Vrlo sam ponosan", rekao je tada.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.